Изтича срокът за регистрация на инициативни комитети, общините обявяват списъците

Изтича срокът за регистрация на инициативни комитети, общините обявяват списъците

Срокът за регистрация на инициативни комитети, желаещи да издигнат независими кандидати за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври изтича в 18.00 часа в понеделник.

Документите се подават пред районните избирателни комисии. За регистрация на инициативен комитет са нужни от трима до седем души с избирателни права и с постоянен адрес в съответния избирателен район.

След като комитетите бъдат регистрирани, те имат време до 2 септември да съберат не по-малко от 1 на сто от избирателите с постоянен адрес в района, но не повече от 1000 подписа в подкрепа на кандидата и 100 лв. депозит.

Досега най-известното име, издигнато като независим кандидат е осъденият за нападението над Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. Инициативен комитет в негова подкрепа подаде документи за регистрация в РИК-Бургас.

В същото време общинските администрации трябва да обявят в понеделник предварителните избирателни списъци и да ги публикуват на интернет страниците си. Ако в тях има някакво несъответствие, всеки избирател може да направи поправка.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?