Изтичане на информация блокира и делото за “Топлофикация - София”

Ден след като стана ясно, че изтичане на информация е причинило смъртта на важен свидетел в разследването на Евелин Банев – Брендо, разследващите органи се пропукаха и по определеното като “мегадело” за източването на “Топлофикация - София”. В сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) стартира дисциплинарно производство срещу следователя от Националната следствена служба (НСлС) Татяна Шарланджиева.

Следователката от спецекипа на прокурора Божидар Джамбазов е бил засечена да поддържа нерегламентирани контакти с близки до главния обвиняем за аферата в общинско-държавното дружество Валентин Димитров. По неофициална информация от ВСС става дума за издаване на информация на шефа на фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев. Шарланджиева го е предупреждавала какви ще следващите стъпки на разследващите органи с цел той да избегне наказателно преследване. Тя е била отстранена от делото за пране на пари срещу Димитров още на 5 април.

Това се е наложило заради прихванати телефонни разговори между нея и Георгиев, който е бил подслушван по друго дело, пише “Сега”. Шарланджиева не знаела и затова била непредпазлива. Службите са научили, че тяхното запознаство се дължи на бивш следовател. С изтичането на информацията се обяснява и фактът, че няколко сейфа на Валентин Димитров изненадващо се оказали празни точно преди прокуратурата да сложи ръка върху тях.

Шефът на следствието Ангел Александър вече е поискал нейното дисциплинарно уволнение. Освен за изтичане на информация, следователката е обвинена и за прекомерно забавяне на разследването.

Ръководителят на икономическия отдел на НСлС Зоя Иванова вече е подала оставка заради неупражнения контрол върху Шарланджиева. От НСлС вече са сезирали главния прокурор Борис Велчев за инцидента в следствието. Инпректората към Върховна касационна прокуратура трябва да извърши проверката и да се реши дали срещу Шарланджиева да се образува дело за престъпление срещу правосъдието.

Това е втори провал на магистрат по делото в “Топлофикация - София”. През август 2006 година, първият наблюдаващ прокурор Владимир Йорданов бе сменен, защото бе “пропуснал” да запорира сметки на Вальо Топлото в български банки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?