Изтичане на радиация в американската АЕЦ "Три майл айлънд"

Инцидент със слабо изтичане на радиация е станал в атомната електроцентрала "Три майл айлънд", щата Пенсилвания, предаде Франс прес, позовавайки се на говорителка на Комисията за ядрено регулиране на САЩ.

Малка група служители са били леко облъчени, докато извършвали поддържащи дейности в централата. Те са били обеззаразени, а радиоактивното замърсяване е било спряно бързо. Инцидентът е станала в събота.

Когато била задействана алармата за изтичане на радиацията, намиращите се в сградата около 150 служители били евакуирани.

Говорителката на Комисията за ядрено регулиране Даян Скренчи призна, че източникът на радиоактивно замърсяване все още не е открит. Инцидентът бе дребен, увери в същото време тя и допълни, че се води разследване.

Скренчи подчерта, че слабото радиоактивно замърсяване "не представлява никаква опасност за общественото здраве и изглежда не засяга вече служителите на централата".

Реакторът, в който е станал инцидентът, е бил спрян на 26 октомври за профилактични поддържащи дейности.

АЕЦ "Три майл айлънд" бе регистрирана най-тежката авария в историята на атомната енергетика в Съединените щати. На 28 март 1979 г., се разтопява частично ядрото на един от реакторите на централата. Оттогава в Съединените щати не е построена нито една нова атомна централа.

В САЩ работят общо 104 ядрени реактора. На тях се пада една пета от произвежданото в страната електричество. Източник номер едно на електроенергия в Съединените щати са топлоелектрическите централи, с дял от 50 процента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?