Изтичането на петрол в Мексиканския залив е спряно, но може би не окончателно

Изтичането на петрол в Мексиканския залив е спряно, но може би не окончателно

Спряно е изтичането на петрол от платформата на Бритиш петролиъм в Мексиканския залив. Всички проявяваме предпазлив оптимизъм, но още няма причина да смятаме, че сме се справили окончателно, съобщи адмиралът от бреговата охрана на САЩ Тад Алън, цитиран от Франс прес.

Прекратяването на изтичането бе все по-наложително, защото петролът бликаше с темп от 2 до 3 милиона литра дневно по най-нови данни на експертната комисия, назначена от американското правителство - три до четири пъти по-силно, отколкото се смяташе досега.

В сряда вечер започна операцията за запушване на пробитата при експлозията тръба. В нея под налягане бе налята тежка кал. След това повредената тръба ще бъде запечатана с цимент.

Специализираните екипи успяха да стабилизират изхода на кладенеца и спряха изтичането, каза Алън, отбелязвайки, че той все още не е циментиран.

Компания Бритиш петролиъм засега не е потвърдила коментарите, че изтичането е спряно. В електронно съобщение говорител на БП посочи, че операцията продължава, отбелязва Ройтерс.

Президентът Барак Обама е в течение на всички етапи от операцията и на пресконференция по-късно в четвъртък ще отговаря на въпроси за разлива. Очаква се той да огласи удължаване с шест месеца на мораториума за издаване на разрешителни за крайбрежни петролни сондажи и да предложи драстично ограничаване на този метод за добив на петрол.

В пекък Обама ще посети най-засегнатия от нефтения разлив щат Луизиана, където петното е обхванало над 160 километра от бреговата ивица.

Елизабет Бърнбаум, директор на Службата за управление на полезните изкопаеми, обявила оставката си часове преди планираната в Белия дом пресконференция на президента. Бърнбаум и поверената ѝ служба бяха критикувани от законодателите и от двете партии за недостатъчен контрол върху сондажите и твърде близки връзки с петролните компании.

Споделяне

Още от Свят