Изтичат отсрочките по кредити за около 8 милиарда лева

Засега няма указания от Европа за ново удължаване на банковата ваканция

Снимка: Архив

През ноември и декември, в разгара на локдауна, масово изтичат отсрочките по банковите кредити, включени в обявения през април мораториум върху плащанията, става ясно от данните на Българската народна банка (БНБ). Въпреки настояванията на бизнеса засега нова отсрочка не се планира, защото няма указание в тази посока от Европейския банков орган, а и продължаването на мораториума крие все по-големи рискове за банковата система.

Според банкери мораториумът не е добър начин за подкрепа на бизнеса в кризата, защото излага на риск банковата система. Вместо това е по-добре да се мислят схеми за подпомагане през бюджета или по оперативните програми. 

През април банките у нас обявиха ваканция (мораториум) върху плащането на заемите на гражданите и фирмите, пострадали от Covid-19, с максимална отсрочка по всеки индивидуален кредит до 6 месеца. Първоначално мораториумът трябваше да приема заявления до 22 юни, но впоследствие бе удължен до 30 септември. Така, последните одобрени кредити са отсрочени най-късно до 31 март 2021 г. След крайната дата на индивидуалната си отсрочка клиентът трябва да възстанови редовните си плащания, като в новия погасителен план се включват пропуснатите вноски.

Въпросните индивидуални отсрочки масово изтичат през ноември и декември тази година, защото кредити за 8.1 млрд. лв. от общо 9 млрд. лв., включени в мораториума, бяха одобрени за отсрочване до края на юни.

От данните на БНБ, обявени в понеделник, се вижда, че към 31 октомври вече е изтекла отстъпката по заеми за около 500 млн. лв. Това значи, че в условията на локдаун бизнесът трябва да възстанови плащанията си към банките.

В същото време едва 10-15% от кредитите успяха да се възползват от облекчението. Към 85-90% от кредитите в банките не се включиха в мораториума, най-вероятно защото повечето кредитополучатели не отговарят на условията: да могат да докажат определен процент спад в приходите или доходите си заради Covid-19, както и да докажат липса на данъчно-осигурителни задължения и на кредитни просрочия над 90 дни.

За срока на мораториума банките не начисляваха провизии за отсрочените заеми, които при нормални обстоятелства трябваше да се заделят по международните счетоводни правила. Именно благодарение на отстъпката банковата система все още държи сравнително приемливо ниво на печалба – 796 млн. лв. към 31 октомври 2020 г., което е спад с 43% спрямо същия период на 2019 г.

След приключването на мораториума се очаква ръст на лошите кредити, както вече предупреди Международният валутен фонд. По последни данни на БНБ, които са към 30 септември 2020 г., брутните кредити от банките са в размер на 75.7 млрд. лв., от които 69.8 млрд. лв. са обслужвани, а малко под 6 млрд. лв. (7.78%) са проблемни. Обезценката за тях възлиза на 3.7 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес