Източен Тимор стана независима държава и избра първото си правителство

Бившата португалска колония Източен Тимор обяви вчера независимост след четири века чужда окупация и 32 месеца администрация на ООН, предаде АФП.

Малко след полунощ местно време /15 ч. по Гринуич/ новият източнотиморски флаг в червено, черно и златно със бяла звезда, бе издигнат над столицата Дили, в присъствието на новия президент Шанана Гужмао, на генералния секретар на ООН Кофи Анан и представители на 92 държави.

Първото правителство на Източен Тимор днес положи клетва в присъствието на стотици хора, съобщиха осведомителните агенции. Церемонията се стоя пред бившия Португалски колониален дворец в столицата Дили, за да присъстват на церемонията за полагане на клетва на 23-членния кабинет, начело с премиера Мари Алкатири.

Президентът на Източен Тимор Шанана Гужмао също даде да се разбере, че държи на добрите бъдещи отношения с някогашния поробител - Индонезия. Той пропусна част от церемониите около Деня на независимостта, за да придружи индонезийската президентка Мегавати Сукарнопутри при посещението ѝ на гробище, където са погребани убити в Източен Тимор индонезийски войници.

Днес премиерът Алкатири подписа с австралийския външен министър Александър Даунър договор, по силата на който източнотиморското правителство ще предоставя на Австралия част от приходите си от добива на петрол от Тиморско море. Източен Тимор ще получава 90 процента от приходите, които през следващите 20 години се очаква да възлязат на седем милиарда долара - важно перо в бюджета на най-бедната държава в света, отбелязва АП.

В присъствието на генералния секретар на ООН Кофи Анан днес започна и първото заседание на 88-членния парламент на Източен Тимор. То бе открито от неговия председател Франсишку Гутериш. Първото, което сториха новите депутати, бе да гласуват страната им да подпише по-късно тази година Общата декларация за правата на човека.

Бившият американски президент Бил Клинтън, който е гост на тържествата по случай независимостта на Източен Тимор, издигна националния флаг на САЩ пред сградата на американското посолство в Дили.

Малката територия Източен Тимор в източната част на Индийския океан, има 740 000 жители, които са основно католици. Тя е била португалска колония 350 години - до 1975 г., когато бе окупирана от Индонезия. Настоящият президент Гужмао е бивш лидер на борбата за независимост, в която загинаха десетки хиляди души. Източнотиморците гласуваха за независимост на референдум през 1999 г., последван от кръвопролития, предизвикани от индонезийските военни и местните им помагачи. На изборите през април тази година, протекли под контрола на администрацията на ООН, Шанана Гужмао бе избран за президент. Създадена бе Комисия за истина и помирение, която да разкрие престъпленията от миналото. Новите лидери на Източен Тимор смятат, че виновниците трябва да бъдат изправени пред съда, но приоритетът на новите власти е изграждането на държавата, а не отмъщението, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят