Източна Европа блокира избора на външнополитически представител на ЕС

Постът най-вероятно ще отиде при социалистите

Сегашният върховен представител за външната политика Катрин Аштън и Федерика Могерини

На срещата си в сряда, продължила до ранните часове в четвъртък, лидерите на ЕС не успяха да изберат следващия външнополитически представител на Съюза и следващия председател на Европейския съвет.

Основната причина за това са били източноевропейските правителства, които са заявили, че за не могат да вземат решения за двете висши позиции, преди да са наясно какви ресори ще бъдат дадени на "техните" национални еврокомисари, предаде EurActiv.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че европейските лидери внезапно осъзнали, че

има взаимозависимост между разпределението на ресорите в ЕК и двете висши позиции.

Избраният за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер има отговорността да посочи кандидати за 27-те портфолиа в комисията, с изключение на тези за външнополитическия представител и председателя на Европейския съвет.

В така очерталия се комплексен пъзел лидерите на ЕС се разбраха да се срещнат отново в края на август и да съгласуват целия "пакет". Междувременно всяка страна трябва да предложи своя кандидатура за ЕК.


Стремежът за балансирано представителство между мъже и жени има роля за цялостното решение, каза Меркел. Тя обаче отхвърли предположенията, че Германия може да издигне друг кандидат, освен Гюнтер Йотингер, който в момента е еврокомисар по енергетиката. Меркел каза, че това е окончателното решение на Берлин.

Тя добави, че след като Юнкер направи предложение за разпределението на ресорите в ЕК, лидерите ще решат кои са точните хора, които да заемат местата на Катрин Аштън и Херман Ван Ромпой.

За да бъде постигнато съгласие по имената на хората, които ще заемат подобни изключително важни постове, често е нужно време. Така че е напълно нормално за такъв тип деликатна задача да ни е нужно повече време и да не постигнем съгласие по всичко от първия опит. Напълно убеден съм обаче, че на 30-ти август ще имаме решение”, каза сегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.


В сряда вечерта премиерът Пламен Орешарски заяви, че България предлага Кристалина Георгиева за шеф на европейската дипломация. Той обясни, че ако кандидатурата ѝ не успее, в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на български кандидат за комисар в друг ресор.


Кристалина Георгиева отпада, постът е за социалист


Междувременно обаче стана ясно, че Кристалина Георгиева и полският външен министър Радослав Шикорски обаче вече нямат шансове за върховния външнополитически пост.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че продължава да подкрепя италианския външен министър Федерика Могерини за шеф на европейската дипломация и бе категоричен, че този пост ще бъде даден на жена-социалист. "Ясно е, че върховният представител за външната политика ще бъде свързан с Партията на европейските социалисти и че тези отговорности ще бъдат възложени на жена", каза Оланд.


Германският канцлер Ангела Меркел също определи подобно стечение като "логично", съобщи EUobserver.
Според дипломати Федерика Могерини все още има шансове да оглави европейската дипломация, въпреки че още няма съгласие около кандидатурата ѝ.

Заради проруските ѝ позиции срещу Могерини се обявиха Полша и балтийските страни. Френският президент социалист обаче също отбеляза, че личните ѝ позиции към Москва са неуместни.


Започват нови консултации за българския еврокомисар

В сряда вечерта премиерът Пламен Орешарски обясни, че в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на нов български кандидат.

Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто”, каза премиерът.

По неофициална информация БСП стои зад кандидатурата на Кристиан Вигенин, въпреки че все още не е ясно какво портфолио ще получи България.

При положение, че според редица източници Орешарски все по-малко се вслушва в партията -мандатоносител БСП, очевидно ДПС ще имат решаваща дума.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа