Източна Европа е новата заплаха за западните банки

Кредитната агенция Moody's съобщи във вторник, че рецесията в Източна и Централна Европа вероятно ще бъде по-дълбока от останалите точки в света, както и че това ще влоши стабилността на местните и западноевропейските банки.

Според Moody's комбинацията от големи резерви на банките заради лошите дългове, ръстът на разходите за банките и обезценяващите се валути в региона ще повлияят на печалбите на финансовите институции и ще намалят капиталовата им база. "Уникредит", "Ерсте Груп Банк", "Райфайзен интернешънъл" и "Сосиете Женерал" са западните банки, които изкупиха през последните години по-голяма част от банковия сектор в бившите социалистически страни с цел да се възползват от невероятния растеж на кредитите, който доведе до икономически разцвет в региона.

След съобщението на агенцията, че водещи европейски банки са изправени пред перспективата за понижаване на рейтингите им заради инвестиции в Източна Европа, американските акции отчетоха остри спадове час след старта на търговията във вторник в унисон с отстъпленията на борсите в целия свят.

Банковите книжа в САЩ регистрираха едни от най-големите спадове - книжата на Банк ъф Америка в Ню Йорк паднаха с 10.7 на сто до 4.97 долара, тези на Джей Пи Морган се понижиха с 8.4% до 22.64 долара, акциите на Уелс Фарго отстъпиха с 8.1% до 14.5 долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?