Източна Европа: Идеята за евробондове създава риск от Европа на две скорости

Източноевропейските страни членки на Европейския съюз се опасяват все повече, че ще изостанат зад по-богатите страни от блока в икономическата криза , предаде Euobserver.

Преди неформалната среща на ЕС в неделя Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България се надяват да привлекат Германия, Холандия и скандинавските държави в коалицията, противопоставяща се на идеята за “евробондове”, са съобщили полски официални лица пред в. "Газета виборча".

“Искаме да блокираме потенциален проект за евробондове. Да направим всичко, за да не допуснем Европа на две скорости. Въвеждането на евробондове за еврозоната означава именно това", заяви полският вицепремиер Гжегож Щетина в сряда.

Евробондовете са правителствени I.O.U. гарантирани от всички страни членки на единната европейска валута.

Създаването им бе подпомогнало по-бедни страни от еврозоната като Гърция да заемат по-евтини пари. Но то може да оскъпи кредита за 11 -те държави извън клуба, повечето от които са източноевропейски.

Идеята за евробнодовете бе лансирана от италианския финансов министър Джулио Тремонти по време на икономическия форум в Давос през януари. Тя се ползва с публичната подкрепа на Международния валутен фонд.

Италия е с най-голям публичен дълг сред страните в еврозоната, което предизвика оскъпяване на кредита на облигационните пазари, тъй като инвеститорите се опасяват от фалити.

Финансовият министър на Германия Пеер Щайнбрук и шефът на кредитната агенция на страната Карл Хайнц Даубе обаче не са подкрепили евробондовете.

В неделя сутринта, преди откриването на срещата на ЕС, лидерите на девет източноевропейски страни ще се съберат в полската дипломатическа мисия в Брюксел, където ще изразят позицията си пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

В петък полският министър-председател Доналд Туск ще се срещне в Хамбург с германския канцлер Ангела Меркел.

Източноевропейците имат опасения и от плановете на Франция, Италия и Испания да налеят милиарди в автомобилните си индустрии, с което застрашават принципите на единния пазар.

"Срещата в Брюксел трябва да покаже, че докато кризата поразява отделни страни по различен начин, Съюзът говори в един глас. Че няма разделение между по-добри и по-лоши (страни членки)", каза полският министър по европейските въпроси. Той подчерта, че "кризата не може да бъде оправдание за разбиване на единния пазар".

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?