Източна Европа ще иска постоянни бази на НАТО

Източна Европа ще иска постоянни бази на НАТО

Източноевропейските страни членки на НАТО обединяват усилията си за натиск върху НАТО да разположи постоянни бази на тяхна територия, заради страха им от нарасналата руска агресивност в региона, пише "Файненшъл таймс".

Лидери на държавите от източния фланг на алианса - Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, България и Румъния  ще се срещнат в Букурещ на 3 и 4 ноември, съобщи Кшищоф Шчерски, главният външнополитически съветник на новия полски президент Анджей Дуда.

Полша отдавна настоява за постоянни бази на НАТО на нейна територия. Дуда, който встъпи в длъжност преди 10 дни, постави този въпрос във фокуса на усилията на президентския си мандат. Полският президент заяви пред "Файненшъл таймс" миналата седмица, че НАТО не трябва да третира Полша като "буферна зона".

Някои западни страни от алианса, като Германия, са против разполагане на бази в страните от бившия социалистически блок, които след Втората световна война бяха оставени под сферата на влияние на Русия. Германският канцлер се опасява от повишаване на напрежението между Европа и Русия.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?