"Източни пиеси" е българското предложение за Оскар

"Източни пиеси" е българското предложение за Оскар

"Източни пиеси" на Камен Калев е българското предложение за номинациите за наградите Оскар за чуждоезичен филм, съобщиха във вторник от Националния филмов център (НФЦ).

Регламентът на американската Киноакадемия, връчваща отличията, изисква разпространението на филма в страната, която го предлага, да е започнало след 1 октомври 2009 и преди 30 септември 2010 г. и да е прожектиран публично първоначално на филмова лента 35 или 70 мм, или във формата дигитално кино при 24 или 48 квадрата прогресивно сканиране, отбелязват от НФЦ.

Миналата година "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев бе включен сред деветте номинирани творби за чуждоезичен "Оскар", което най-големият успех за български филм досега.

"Източни пиеси" разказва историята на Христо Христов – Ицо, който се бори със зависимостта си от наркотиците, сивото ежедневие и безпътието. Една вечер, след като се опитва да спаси от побой турско семейство, той се запознава с красивата им дъщеря, която може да му помогне да открие отново пътя към себе си и другите.

Филмът на Камен Калев обра редица отличия, сред които голямата награда на фестивала в Токио, най-добър филм на фестивала във Варшава, отличен е на фестивалите в Триест, Анже, Монс и т.н.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?