“Източни пиеси“ избран за филм на годината

“Източни пиеси“ избран за филм на годината

Камен Калев и филмът му “Източни пиеси“ триумфираха на наградите на Българската филмова академия в сряда вечерта в НДК.

"Източни пиеси" бе обявен за най-добър игрален филм на 2009 г., като това е поредното му отличие след успехи на няколко международни фестивала.

Камен Калев взе отличието за режисура, където конкуренти му бяха Георги Дюлгеров с филма “Козелът“ и Иван Черкелов с “Раци“. Той грабна и приза за дебют в игралното кино.

Наградата за най-добра женска роля получи Весела Казакова за участието си във филма “Прима Примавера“, а за най-добра мъжка роля беше отличен Валери Йорданов за ролите си в “Раци“ и “Хъшове“.

Джоко Росич взе наградата за най-добра поддържаща мъжка роля за участието си във филма “Prima Primavera”, а Слава Дойчева - за най-добра поддържаща женска роля за филма “Раци”.

Отличието за цялостно творчество през 2009 г. беше присъдено на кинорежисьора Юлий Стоянов. Сред филмите, по които е работил, са “Срещи с Иречек”, “Из живота на Народното събрание”, “Като на кино”.

С наградата за най-добър телевизионен игрален филм беше отличен "Хъшове" на Александър Морфов.

Призът за най-добър анимационен филм бе присъден на "Анна Блуме" на режисьора Весела Данчева, а "45 по Азарян" на Лилия Абаджиева взе наградата за най-добър документален филм.

Андрей Чертов бе избран за най-добър оператор на игрален филм за работата му в “Похищението“ на Пламен Масларов. Ивайло Кузов пък беше отличен като най-добър оператор на документален филм – “For Sale“.

Наградата за филмова сценография получи Анастас Янакиев за “Похищението“, а за най-добър художник по костюмите приза взе Айсидора Зайднер за “Братът на охлюва“.

За наградите се състезаваха 11 игрални и телевизионни филми, 26 документални и научнопопулярни и пет анимационни филми.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?