"Източни пиеси" взе и "Златна роза"

"Източни пиеси" взе и "Златна роза"

Филмът "Източни пиеси" получи голямата награда "Златна роза" на 29-тия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. Отличието е за сценариста и режисьора Камен Калев и за покойния изпълнител на главната роля Христо Христов, съобщи председателят на журито, режисьорът проф. Иван Ничев.

Камен Калев получава и друга от основните награди на фестивала - за режисура.

"Източни пиеси" вече обра редица отличия, сред които голямата награда на фестивала в Токио, за най-добър филм на фестивала във Варшава, отличен бе и на фестивалите в Триест, Анже, Монс. Филмът е и българското предложение за номинациите за наградите Оскар за чуждоезичен филм.

Наградата за най-добра мъжка роля си поделят актьорите Мариян Вълев за участието му във филма "Лов на дребни хищници" на режисьора Цветодар Марков и Явор Бахаров - за "Тилт" на Виктор Чучков-син.

Награди за женска роля и за сценарий не се присъждат.

"Тилт" на Виктор Чучков-син заслужи наградата на община Варна. "Аварийно кацане" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е най-добрият тв филм на фестивала. Наградата за дебют е за "Подслон" на Драгомир Шолев.

Отличието за оперторска работа е поделено между Крум Родригес за "Подслон", и Антон Бакарски - за "Лов на дребни хищници".

Журито дава и два диплома за индивидуални постижения на двама млади актьори за поддържащи роли - на Ованес Торосян за "Източни пиеси" и "Тилт", и на Яна Титова - за "Лов на дребни хищници".

"Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов спечели наградата на публиката. На второ място според гласовете на зрителите е "Тилт", а на трето - "Мисия Лондон" на Димитър Митовски.

Наградата на критиката е за "Лов на дребни хищници", а на Съюза на българските филмови дейци - за "Светото семейство" на Красимир Крумов. Те са определени с гласуване от присъстващите на фестивала критици.

"Цахес" на Анри Кулев по Е.Т.А. Хофман заслужи "Горчивата чаша" - отличието на Факултета по журналистика на Софийския университет.

"Златна роза" за късометражно кино взе "Парче от дъгата" на Стефан Чернев. Дипломи получиха "Пустинният бегач" на Григор Лефтеров и "Яйцето" на Екатерина Денева.

29-тото издание на фестивала премина под знака на протеста на Съюза на българските филмови дейци, на режисьорите и продуцентите на участващите филми срещу намаляването на средствата за кино и многократното нарушаване на закона за киното от страна на Министерството на културата.

Инициираният от кинематографистите дебат за финансирането на киното да се вземе предвид при промените в законите за филмовата индустрия и за радио и телевизия, настоя журито на фестивала в позиция, изпратена до председателя на парламента, премиера, председателя на парламентарната комисия по култура и до министъра на културата. Документът е подписан от проф. Иван Ничев, Димитър Динев, Ирен Кривошиева, Севда Шишманова и Харалан Александров.

"Журито на 29-ия фестивал "Златна роза" с оценката, която даде на националната филмова продукция за последните две години, заявява своята убеденост, че в българското кино се утвърждава ново поколение от творци с европейски интегритет и чувствителност, професионален стандарт в работата и заявка за
присъствие в международния културен живот.

Това е процес, в който обществото и държавата са инвестирали значителен ресурс, и всяко отстъпление от тази политика би спряло обнадеждаващия подем. Затова настояваме да бъде изпълнен Законът за филмовата индустрия, което означава да се осигури в пълен размер предвидената за кино субсидия", се посочва в позицията.

Журито препоръчва на ангажираните институции при предстоящи обсъждания на промените в Закона за филмовата индустрия и Закона за радио и телевизия да вземат предвид инициирания от професионалната общност дебат. Той засяга законодателното регулиране на финансирането на киното и разширява пазарните
механизми за привличане на средства, както и гаранциите за висок професионален стандарт при разпределение на ограничения публичен ресурс, се посочва в позицията.

Споделяне

Още от