Източници на Ройтерс потвърждават контактите на щаба на Тръмп с руските спецслужби

Източници на Ройтерс потвърждават контактите на щаба на Тръмп с руските спецслужби

Източници от американското правителство са потвърдили пред Ройтерс информацията, разпространена по-рано от "Ню Йорк таймс", че членове от предизборния щаб на Доналд Тръмп са имали нееднократни контакти с руските специални служби.

Тези контакти са били засечени миналата година и са се случили още преди изборите през ноември, които Тръм спечели.

Петима бивши и настоящи сътрудници на правителството са "непосредствено запознати със ситуацията", заявяват събеседниците на Ройтерс, пожелали да не бъдат назовавани.

На 14 февруари в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че американското разузнаване е прихванало разговори на високопоставени представители на щаба на Тръмп с руски служители. Това е станало през 2016 г. приблизително по същото време, когато американските служби са събирали доказателства за намеса на руски хакери в изборите в САЩ и изтичането на данни от сървърите на Демократическата партия.

Тръмп окачестви тези публикации като глупости и опит да се оправдаят многобройните грешки, допуснати от Хилари Клинтън в хода на кампанията. Външното разузнаване на Русия заяви, че не възнамерява да коментира "недоказани твърдения на медиите".

В момента ФБР провежда едновременно три различни разследвания по повод влиянието на възможни атаки на руски хакери върху резултата от изборите в САЩ, припомня Ройтерс.

Агенти на ФБР в Питсбърг се опитват да установят самоличността на хората, които са проникнали в компютърните системи на Демократическата партия през 2015-2016 г. Предполага се, че вследствие на изтеклата информация е намаляла публичната подкрепа за Хилари Клинтън.

В същото време отделът на ФБР в Сан Франциско се опитва да установи хакерите от групата, наричаща се Guccifer 2.0, която публикува онлайн кореспонденцията на шефа на предизборния щаб на Хилари Клинтън Джон Подеста.

Също така се разследват случаи на финансови преводи на руски компании и частни лица, подозирани във връзки с Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят