Източноевропейските имигранти в Англия били изолирани и дискриминирани

Имигрантите във Великобритания от Източна Европа, в това число и България, са напуснали родните си места, за да търсят по-добър живот за себе си и главно за децата си, но се оказва, че често пъти децата им са обект на изолация и дискриминация, пише в. "Дейли телеграф" в четвъртък, цитиран от БТА.

Изданието се позовава на изследване, продължило две години и половина, в което са участвали деца на имигранти от  България, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Полша и няколко страни извън ЕС. Те трябвало да си водят дневник, а техните родители били интервюирани за проблемите, с които се сблъскват на британска почва, когато става дума за образованието и медицинските грижи за децата.

От изследването става ясно, че имигрантите трябва да запишат децата си в списъци на чакащите за прегледи от местни лекари. Тъй като чакането продължава прекалено дълго, някои от имигрантите предпочитат да се върнат в родината си, за да осигурят адекватна медицинска помощ за децата си.

Като пример се посочва случаят на 11-годишното българско момиче Андреа, което има проблеми с очите. "Трябваше да чакаме за преглед при специалист толкова дълго време, че мама реши да вземем самолета до България и да отидем там при доктора, който ме лекуваше преди. Така нещата се уредиха много по-бързо", разказва Андреа пред изданието.

Имигрантите се оплакват още, че в училищата към децата им отношението не е строго, техните усилия не се оценяват, а домашните им са прекалено малко.

По време на изследването много имигранти са признали, че е трябвало да изоставят в родината си къщи с градини, за да заживеят във Великобритания в малки апартаменти и да приемат ниско платена работа.

Много семейства са се разпаднали и защото единият партньор е пристигнал по-рано от другия и самотният живот е повлиял отрицателно на семейните отношения, посочва още изследването.

Споделяне

Още от Европа