Източноевропейският популизъм е агресивен

Има много важна разлика между популизма в старите западни демокрации и проявлението му в новите страни членки на ЕС от Източна Европа, при вторите популизмът е много по-агресивен, заяви в петък генералният директор по политическите въпроси към Съвета на Европа Жан Луи Лоран. Той участва в конференцията “Изкушението на популизма”, организирана от международната мрежа на Училищата по политически изследвания към Съвета на Европа.

Според Лоран новият популизъм в ЕС не лежи върху бедността и развитието на икономиката в отделните страни. По думите му в Западна Европа този тип политическо поведение има за цел да обеди под един знак различни социални прослойки, а в Източна Европа все още намира почва в бедността и ниската информираност на обществото.

“Специално във Франция, а това се забелязва вече и на други места, популизмът започва да излиза извън крайните политически движения. Той започва да се превръща в официална политическа програма. Така се стигна и до изключително популистки предложения по време на френския дебат около президентските избори. Предложи се създаването на министерство на националната идентичност и центрове за задържане на младежи”, допълни Лоран.

Политолозите се обединиха около тезата, че за популисткия лидер винаги е необходимо да има враг. Разпознаването му минава през противопоставянето с другите. Популистките решенията се задават с на пръв поглед прости ирационални отговори на сложни социални въпроси. В своята риторика популизмът се опитва да прескочи демократично създадените институции като най-често те се заклеймяват като пречка пред бързото разрешаване на даден проблем.

По време на дискусията бе отбелязаното, че популистиките лидери най-често се обявяват като мразещи партийната система, въпреки че са част от нея.   

“Единствено решение на проблема с възникването на популистиките течения е по-голямата информираност на гражданите и тяхното активно участие в изграждането на демократично установените институции”, каза още Лоран.

Не сте сами в популизма

България бе разпозната като изключително удобно място за развиване на агресивен популизъм от почетния председател на Българското училище за политика Джон - Дими (Димитър) Паница.

Той добави, че това явление е характерно и за други страни като Полша, Чехия, Румъния и пр. Като пример за популистка кампания той посочи идеята в рамките на кампанията “Не сте сами” българските медицински сестри в Либия да бъдат издигнати за евродепутати.

Идеята, лансирана от медия, бе подета от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на февруари. Тогава той предложи свикването на Консултативния съвет по националната сигурност към президента, където  политическите сили да се консолидират около каузата и да сложат имената на медиците начело на партийните си листи.

В последните дни най-активен поддръжник на тази идея е партията на бившия земеделец Яне Янев “Ред, законност и справедливост”.

“Трагедията със сестрите е ужасяваща, това е безобразие от страна на либийските власти и Кадафи, което трябва да бъде осъдено от всички световни медии и правителства. Намирам обаче, че е опасно нашите сестри да бъдат използвани като пинг-понг топка в политически игри”, каза Паница.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?