Българският скандал с подслушване

Източноевропейският Уотъргейт

Източноевропейският Уотъргейт

Сив "Крайслер Вояджър", оборудван с антени, наречен "Прихващачът". Бивш служител на МВР, който прекъсва празненството по случай 50-ия си рожден ден, за да унищожава доказателства от компютрите на министерството с отвертка.

 

Бивш министър на земеделието, окичен със записващо оборудване, вероятно прикрепено към гърдите му с тиксо, който посещава дома на бившия премиер.

 

Всички тези епизоди са част от "Българския Уотъргейт", скандал с подслушвания, който може да има сериозни последици за изборите на 12 май.

 

Историята достигна своя пик на 26 април, когато главният прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка след изтичане на разговор между него, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и бившия министър-председател Бойко Борисов. В своя разговор, определен от наблюдателите като "вулгарен и циничен", тримата обсъждат корупционното дело на Найденов, усвояването на европейските фондове, отношенията с медиите и избора на новия главен прокурор.

 

Тогава г-н Кокинов казва на Борисов: "Ти си го избра, не се смей сега".

 

Изтеклият разговор, който повдига сериозни въпроси за независимостта на съдебната система, идва дни след интервюто с Найденов от 25 април, в което бившият министър обвини бившия шеф на МВР Цветан Цветанов – дясната ръка на Борисов, в незаконно подслушване на бившия кабинет. По-рано през месеца прокуратурата повдигна обвинения срещу четирима полицейски служители за подслушване на политици, бизнесмени и журналисти.

 

Според Найденов дори Росен Плевнелиев, президентът на страната, бил жертва на специалните устройства. Найденов се позова на своя среща с държавния глава, по време на която двамата били принудени да оставят мобилните си телефони в друга стая и да включат телевизора, за да не бъдат подслушвани.

 

Цветанов отрича да е поръчвал каквито и да е подслушвания и обвинява социалистите, че разпалили скандала. Борисов отиде още по-далеч. Той говори за "частно МВР", което извършва незаконни дейности и манипулации и е организирано от хора от обкръжението на Сергей Станишев – лидерът на Българската социалистическа партия.

 

Този случай идва след дълга традиция в подслушването на известни политици, включително и на Борисов през 2011. Държавният департамент на САЩ твърди, че подслушванията са един от най-тревожните проблеми в страната.

 

Сегашният скандал може да има сериозни последици за партиите на предстоящите избори, последвали оставката на правителството на Борисов през февруари.

 

"Гражданите, които все още не са направили своя избор, може да имат силен мотив да не гласуват или да го сторят за по-малки партии", обясни Румяна Коларова, политолог в Софийския университет.

 

"Макар че партията на Борисов може да изгуби няколко гласа, е пределно ясно, че опозицията – особено социалистите, няма да извлече ползи от този скандал".

 

Центристката партия на Меглена Кунева към момента се намира около прага за влизане в парламента – 4 на сто, но е възможно да отнеме част от гласовете на ГЕРБ в резултат на скандала, допълни Коларова.

 

Резултатът на изборите ще зависи от безпартийните избиратели, които са близо 1/5 от електората.

 

"Привържениците на ГЕРБ и БСП са като футболните фенове", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в София. "Не могат да гласуват за другия тим, но не могат да изпуснат мача – това за тях би било измяна. А тези, които няма да отидат на стадиона, са нерешилите избиратели".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?