Източноевропейците във Великобритания са с половин милион над очакваното

Източноевропейците във Великобритания са с половин милион над очакваното

След присъединяването на няколко източноевропейски страни към Европейския съюз през 2004 г. във Великобритания са влезли толкова много мигранти, че властите не са успели да ги преброят, пише във вторник британският в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

В официалните данни за миграцията не са включени около половин милион души, пристигнали в Обединеното кралство след 2004 г. Проблемът е установен при преброяването през 2011 г., което показа, че броят на населението е по-голям от очаквания, призна правителството.

Преброяването установи, че в Англия и Уелс живеят 464 000 души повече от предварителните преценки. За първи път националната статистика признава в доклад, че става дума за мигранти от Централна и Източна Европа, чийто брой е бил подценен.

Това признание бе направено в момент, когато Великобритания се готви да отвори врати за граждани на Румъния и България, посочва "Дейли мейл".

Най-голям е бил напливът между 2002 и 2010 г., при управлението на лейбъристите.

Заради грешката се е смятало, че във Великобритания живеят най-много 700 000 поляци и други източноевропейци, но сега властите казват, че те са над един милион.

Работници от двете страни ще имат свободен достъп до работни места във Великобритания след края на годината, но правителството не посочва колко души от тези страни очаква да пристигнат. Анкета на Би Би Си показа миналата седмица, че над 8 на сто от румънците и 14 на сто от българите биха обмислили дали да мигрират във Великобритания. Според анализаторската група МигрейшънУоч (MigrationWatch) около 50 000 българи и румънци ще пристигат във Великобритания всяка година през следващите пет години, пише "Дейли мейл".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа