Източното партньорство не е насочено срещу никого, заяви френският президент

Сближаването на Европейския съюз със страните от Източното пъртньорство "не е насочено срещу никого", увери френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес. Оланд отговори по този начин на въпрос дали има риск посещението му в региона да изостри напрежението с Москва в контекста на украинската криза.

"Източното партньорство на ЕС не е насочено срещу никого, а е призвано да облекчи обмена и инвестициите като допринася за стабилността", заяви френският президент на пресконференция в азербайджанската столица Баку заедно с колегата си Илхам Алиев.

"Източно партньорство" е споразумение, подписано между ЕС и Украйна, Грузия, Азербайджан, Молдова, Армения и Беларус преди пет години, с цел да задълбочи сътрудничеството и да насърчи развитието на шестте държави. Споразумението обаче показа слабости във връзка с кризата в Украйна, която се отприщи заради ревността на Русия към сближаването на бившите ѝ сателити със Запада, отбелязва Франс прес.

"Ние няма да направим нищо, с което да попречим на страните да развиват други сътрудничества", подчерта Франсоа Оланд, имайки предвид митническият съюз, предлаган от Русия на бившите съветски сателити.

Френският президент каза още, че в най-скоро време Европа ще предприеме решителни стъпки във връзка с Украйна. "Трябва да бъдем решителни за принципите си", каза Оланд.

В Баку той подписа седем двустранни документа за сътрудничество и посочи, че Азербайджан е един от най-големите партньори на Франция, особено по отношение на енергетиката.

Франсоа Оланд увери, че Париж ще продължи да полага усилия за намирането на решение на конфликта в Нагорни Карабах – населения предимно с арменци сепаратистки регион в Азербайджан.

Обиколката на Франсоа Оланд в Кавказ продължава в понеделник в Армения, а утре - в Грузия.

Споделяне

Още от Европа