Изтребител Су-27 от група за висш пилотаж се разби край Москва

Изтребител Су-27 от група за висш пилотаж се разби край Москва

Руски изтребител Су-27 ("Сухой") се разби тази сутрин при връщането си на базовото летище в Кубинка, западно от Москва, след изпълнение на планов полет. Пилотът, майор Сергей Ерьоменко, загина, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.

На борда не е имало оръжия и боеприпаси. Самолетът е част от групата за висш пилотаж "Руските витязи" и се връщал от демонстративен полет по случай откриването на паметник на руските бойни авиатори в село Акушино.

Според министерството причина за катастрофата, по предварителни данни, е станал "отказ на техниката". Няма нанесени сериозни щети на земята в района на катастрофата - село Мураново в Московска област. Пилотът направил всичко възможно да насочи падащия самолет извън населеното място, поради което не му останало време да катапултира.

Започнало е разследване. Черната кутия на самолета е намерена и е в добро състояние, съобщи за ТАСС източник от разследващата комисия. Главното командване на руските Военно-космически сили спря всички полети на изтребителите Су-27 до изясняване на причините за катастрофата.

"Руските витязи" се славят със зрелищните си ниски прелитания и синхронизирани маневри в небето. Те често участват в показни въздушни демонстрации по различни поводи в Русия и в чужбина, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?