Изтребители Ф-16 на НАТО повредени от вулканичната пепел?

Няколко изтребителя Ф-16 на НАТО са получили повреди в двигателите, след като прелетели през облака от вулканична пепел, покриващ големи части от Европа, съобщи високопоставен западен дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

Стъклообразно покритие е било открито в двигателите на самолетите, след като  преминали през европейското въздушно пространство, обяснил дипломатът, като отказал да даде повече подробности за военните полети.

Миналата седмица два финландски изтребителя Ф-18 претърпяха подобни повреди, докато летяха през вулканичния облак, който парализира въздушното движение над по-голямата част от Европа. И двата самолета кацнаха безаварийно, но двигателите им ще трябва да преминат през скъпи прегледи.

Вулканичната пепел се залепва за вътрешните части на двигателите на самолетите, за турбините, където се разтопява и образува стъклено покритие. Това ограничава въздушния поток, загрява двигателя и го поврежда.

По-късно в понеделник обаче генералният секретар на НАТО Андерс фон Расмусен заяви, че операциите на организацията не са засегнати от преминаването на облака пепел. Мога да ви уверя, че активността на исландския вулкан не засяга по никакъв начин операциите ни или отбраната на териториите на страните членки на алианса, посочи Расмусен и добави, че въздушните сили винаги вземат необходимите мерки, за да са в състояние да осъществяват операциите си и да гарантират безупречна отбрана на територията (на държавите в НАТО).

Попитан за случая със споменатия самолет Ф-16, Расмусен отговори, че не разполага с допълнителна информация.

Споделяне

Още от Свят