Изтребители и хеликоптери Синуки ще пазят срещата на върха на ЕС в Солун

Солун, вторият по големина гръцки град, се стяга за евентуални антиглобалистки безредици в навечерието на двудневната среща на върха на ЕС, която ще събере утре в града европейските лидери.

Главните организатори на протестите - комунистическият фронт Действие-2003 и Гръцкият социален форум, които ще демонстрират поотделно, разчитат на 50 000 до 100 000 участници, само гърци. Засега те поддържат умерен тон - Действие-2003 се ангажира да контролира своите привърженици, казва пред АФП един от техните представители Георгиос Хавадзас.

Гръцкият социален форум, обединяващ антиглобалисти, синдикати и част от лявата опозиция, също отхвърля логиката на конфронтацията, както твърди пред АФП един от неговите лидери - Янос Албанис. Друг говорител на Социалния форум, обаче предупреди: "Няма да се примирим с червените зони, грубостите на въоръжени полицейски служители и използването на сълзотворен газ".

"Не броят на протестиращите е това, което ни безпокои, а информацията, която имаме за намеренията на някои от тях", споделя високопоставен гръцки полицай пред вестник Катимерини. Той уверява, че никой няма да бъде допуснат в близост до срещата, независимо какви жертви ще изисква това.

Местни и чуждестранни анархистки групи излъчиха многократни изявления, че ще използват насилие за да провалят срещата на върха. "Целта им /на гръцкото правителство/ е да избегнат оживяването на най-страшния им кошмар: пълното изразяване на социалния гняв срещу държавата. Този гняв беше ясно деклариран в Амстердам, Прага, Квебек, Неапол, Гьотенберг и Генуа" се чете в декларация, разпространена в Интернет от анархистката група "Назад към улиците".

Организаторите са насрочили масова демонстрация за първия ден от срещата на върха. Гръцкият социален форум призова демонстрантите да покажат "социално неподчинение", но уверява, че няма да търсят "пряка конфронтация" с полицията.

Гръцките власти са обезпокоени от докладите на чужди разузнавателни служби, че екстремистки групи подготвят безредици и силови сблъсъци с полицията на Халкидическия полуостров.

Правителство е твърдо решено да не остави на случайността нищо, което е свързано със сигурността на държавните глави от страните от ЕС. Те ще бъдат докарани в луксозния хотелски комплекс Порто Карас на Халкидики с хеликоптери Синуки, съпровождани от изтребители. Всичко това ще бъде подкрепено от почти целия състав на гръцката брегова охрана в състава на внушителни близо 20-хилядни сили за сигурност. Откъм морето ще патрулират и подводници, за да предотвратят всяка възможност за проникване оттам.

В селището Нео Мармара, близо до курортния комплекс Порто Карас вече са разположени 12 000 полицаи, които ще блокират всички подстъпи към без друго изолирания полуостров.

Срещата на върха в Халкидики ще отбележи края на шестмесечното ротационно председателство на Гърция на ЕС и ще даде възможност на европейските лидери да дискутират върху проекта за Европейска конституция, завършен миналата седмица от Конвента под ръководството на бившия френски президент Валери Жискар д' Естен.

Те ще обсъждат още и спорните планове за създаване на сборни лагери за искащите убежище в страните от ЕС извън границите на Евросъюза и предлаганата нова стратегия по сигурността. В събота страните-членки ще съгласуват общата си политика за бъдещото членство на балканските страни и пътя, който ще трябва да извървят към него.

След като цялата полиция ще пази лидерите от ЕС, кой ще пази нас, питат местни търговци. Повечето от тях са инвестирали в тежки стоманени щори, които бяха монтирани през миналата седмица. Призивите на местните търговски камари магазините да останат отворени по време на срещата на върха, най-вероятно ще бъдат игнорирани. Социалистическото правителство на Гърция прилага политиката на моркова и пръчката към протестиращите, които ще се стекат в Солун за срещата на върха на от 19 до 21 юни, отбелязват гръцките медии.

Под егидата на регионалния министър на /гръцка/ Македония и Тракия Георгиос Пасхалидис властите придадоха на Солун вид на "открит" град, без отцепване на райони и предложиха подслон на около 30 000 демонстранти в четири лагера по периферията на центъра.

Програмата, наречена "гостоприемност- респект" и обсъждана по време на многобройните срещи на властите с гражданските организации, предвижда също безплатен транспорт, раздаване на храна и предоставяне на конферентен център в града за дебатите в рамките на "контра-срещата".

В момент, когато Гърция е разглеждана под лупа заради предстоящите Олимпийски игри през 2004 г., изборът на мирното съжителство между срещата на върха и "контра-срещата" беше улеснен от факта, че лидерите на ЕС ще се съберат не в Солун, както се предвиждаше отначало, а на около 150 километра на юг - в хотелския комплекс Порто Карас. Достъпът до хотелския комплекс в Халкидики, ще бъде забранен в радиус от три километра като целият периметър ще бъде опасан с метални заграждения. Стратегията на властите е интересна, но може да се окаже опасна, отбелязва пред АФП американски дипломат.

По БТА

Още от Свят