Изтребители на НАТО са били вдигнати, за да прехванат руски самолет над Балтийско море

Изтребители на НАТО са били вдигнати, за да прехванат руски самолет над Балтийско море

Изтребители на НАТО от военновъздушната база в Шауляй - Литва, са били вдигнати, за да прехванат предполагаем руски самолет цистерна Ил-78, летял над неутрални води от Балтийско море край латвийската граница, съобщиха въоръжените сили на Латвия, цитирани от ТАСС.

Патрулни самолети на НАТО "Тайфун" /Typhoon/ над неутрални води от Балтийско море край външната морска граница на Латвия са идентгифицирали самолет от ВВС на Русия Ил-78 според латвийските военни.

В Шауляй се намира авиобазата "Зокняй". Пилоти от съюзниците на Литва в НАТО, сменящи се през 4 месеца, използват тази база от 2004 г., за мисии на т. нар. въздушна полиция - патрулират небето над балтийските страни.

По данни на латвийското министерство на отбраната през 2014 г. съществено е нараснала активността на руски военни кораби и летателни апарати в крайграничните райони. Ведомството твърди, че военни самолети и плавателни съдове на Русия са доближавали над 250 пъти границите на страната.

Многобройни са и подобните инциденти над други райони на Европа – над Черно море в близост до българското въздушно пространство, над страните от Скандинавския полуостров.

В края на януари руският посланик в Лондон бе извикан в британското външно министерство във връзка с полет на руски военни самолети над Ламанша в международното въздушно пространство край територията на кралството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят