Изтребители на НАТО са прехванали руски бойни самолети над Балтийско море

Изтребители на НАТО са прехванали руски бойни самолети над Балтийско море

Изтребители на НАТО са били вдигнати във вторник над Балтийско море край Литва, за да прехванат руски бойни самолети. Това съобщават медии в Белгия, като се позовават на данни от Белгийските военновъздушни сили.

В операцията са участвали изтребители Ф-16 на белгийските, датските и полските ВВС, финландски Ф-18 и шведски "Грипен".

Засечени са били два руски изтребителя Су-27 и два стратегически свръхзвукови бомбардировача Ту-160, които са навлезли във въздушното пространство на НАТО без съгласуван предварително полетен план, се посочва в съобщенията.

Руските машини са били съпроводени до границите на алианса.

Според цитирана информация на руската агенция ТАСС, прехванатите самолети са изпълнявали седемчасова задача над "неутрални води". След като били прехванати, руските самолети се върнали в съответните бази.

Руските самолети летели съобразно международните изисквания, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Белгийските медии отбелязват, че с присъединяването към НАТО на Литва, Латвия и Естония през 2004 г. самолети на пакта осигуряват денонощно въздушното пространство над трите държави и техните зони в Балтийско море.

Трите държави не притежават собствени ВВС и защитата на въздушното им пространство се осигурява по силата на съюзническата солидарност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа