Изтребителите F-16 за България ще се произвеждат в САЩ, а не в Индия

Сн. "Локхийд Мартин"

Изтребителите F-16 Block 70 за България ще бъдат произведени в САЩ, съобщиха от американската компания "Lockheed Martin" (Локхийд Мартин).

Преди ден в български медии беше разпространена информация, че изтребителите за България може да бъдат произведени в Индия. До този извод се стигна заради възможността "Локхийд Мартин" да построи завод в азиатската страна, ако получи мащабна военна поръчка там.

Според публикация в Ройтерс компанията може да превърне Индия в единствения си глобален производствен център за F-16, който ще отговаря на изискванията на индийската армия, както и на чуждестранните пазари.

Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин", обаче уточнява, че предлаганите на България машини ще бъдат произведени в завода в Грийнвил, Южна Каролина.

“Изтребителите F-16 Block 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода на F-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия. Не сме планирали, нито пък сме предлагали F-16 за България да се произвеждат в която и да е друга страна, включително Индия”, посочва Робинсън, цитиран в прессъобщение на компания.

От там уточняват, че "Локхийд Мартин" е базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ, и има 100 000 служители в цял свят.

В Индия американската компания се конкурира с F/A -18 на Boeing, "Gripen" на Saab, Rafale на Dassault Aviation, Eurofighter Typhoon и руски самолет за доставката на 115 бойни машини за индийските военно-въздушни сили в сделка на стойност над 15 млрд. долара.

Поръчката в България е далеч по-скромна – 8 машини F-16 Block 70, като амбицията на България е цената им да влезе в 1.8 млрд. лева с ДДС.

В средата на февруари започват междудържавни преговори, като един от неясните моменти е кога ще бъдат произведени изтребителите за България.

Първоначално България искаше да получи първите машини до две години след подписването на договора, но към момента САЩ и "Локхийд Мартин" трудно биха могли да отговорят на това изискване. Парламентът обаче допусна "отклонение" от изискванията и всички срокове предстои да бъдат договорени.

В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина.

Oт "Локхийд Мартин" твърдят, че вече са намерили начин да ускорят доставката.  

Споделяне

Още по темата

Още от България