Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изумен съм от окупирането на ядрения дебат от политиците, къде са експертите?

Развитието на АЕЦ “Козлодуй“ подпомага и извеждането на спрените малки реактори

84 коментара
Изумен съм от окупирането на ядрения дебат от политиците, къде са експертите?

"Референдумът може да решава някакви политически цели, но не и бъдещето на проекта АЕЦ “Белене“, който днес е неизгоден, ненужен и няма пари за него", казва Булат Нигматулин, бивш зам.-министър на ядрената енергетика в Русия, който остана "поразен" от ниското ниво на дебата в специализираната парламентарна комисия.

Г-н Нигматулин, с появата си във временната парламентарна комисия, разследваща АЕЦ “Белене“, ядосахте много привържениците на проекта...

Както казах и тогава, имате море от енергия и може да се удавите в него.

Булат Нигматулин е професор-доктор на техническите науки, математик и ядрен инженер по образование. В момента е първи зам.-генерален директор на руския Институт по естествените монополи. Член е на руското Ядрено общество. От 1975 до 1998 г. работи на различни научни нива по безопасността на руските ядрени централи. От 1998 до 2002 г. е зам.-министър на ядрената енергетика в Русия, след което работи в правителствена група, занимаваща се с вътрешноруските доставки на природен газ, топлинна и електрическа енергия.
При това се произвежда от амортизирани електроцентрали и затова в момента цената е ниска, но не за дълго.Относно ядрения ви референдум, въпросът е малко като “искате ли да се ожените, но девойката още не е намерена“. Така може да се окаже, че младежът иска да се жени, но не иска да вземе девойката “Белене“. Нали първо трябва да се намери момичето, да се види дали то ще се хареса, а и дали ще се съгласи да се омъжи. После идва създаването на семейството и на децата и те трябва да не са бедни и болни, а богати.

Да приемем в това сравнение, че народът е момчето, което каже, че иска да се жени, тоест да има ядрена централа. Идва въпросът кое ще е момичето или проектът, какъв ще е брачният договор – контрактът с изпълнителя. После трябва да се разберем с родителите, тоест с правителствата, както беше в случая с “Белене“. Проблемът тук бе и от двете страни. И накрая идват децата – електроенергията.

Ще продължа с това сравнение. При “Козлодуй“ вече имаме семейство, децата са пораснали, някои даже вече ги няма – имам предвид І до ІV блок. Там вече себестойността на електроенергията е ясна - 2.2 евроцента , която е много ниска, но родителите вече имат по-малко разходи. При “Белене“ новото семейство тепърва трябва да обзавежда дом, да купува мебели и разходите му са доста по-големи и себестойността на тока ще е 10 евроцента.

При средна цена от 7 евроцента на киловатчас, на която българските предприятия купуват в момента, то цена от 10 евроцента не може да си възстанови разходите. Семейството “Белене“ ще има финансови затруднения, не може да гледа децата си и настават раздорите в семейството. Затова родителите на “булката“ - руската “Росатом“, предложи кредита (от около 2 млрд. евро за две години продължаване работата по “Белене“ до намирането на стратегически инвеститор – бел. авт.) и като се стабилизира и замогне семейството да ги върне.

Изглеждахте назидателно в парламентарната комисия?

Не би трябвало като чужденец да ви уча, но това с референдума е глупост. На допитване трябва да подлежат въпроси, които обществото разбира, като например смъртното наказание. Питам веднага защо управляващите ви не подложиха на допитване затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Колзодуй“, където също дебатът бе огромен, а просто се взе решение. Аз и днес мога да докажа, че тези два реактора са напълно безопасни и можеха и до днес да произвеждат електроенергия. Но тогава се взе политическо решение, а сега правителството не смее.

Нали затова на четири години избирате депутати, съставя се правителство, на което делегирате права да решава вместо вас. А сега то връща тази отговорност на народа, за който обаче е трудно да разбере един ядрен проект в цялата му сложност, икономически показатели и условности.

Това, което ме изуми е, че във всички тези обсъждания липсваха ядрените и енергийните специалисти. Та България има дългогодишна енергетика, къде са производителите, които да кажат как ще се развива пазарът, къде са търговците, които предлагат тази енергия, къде са износителите, за да кажат може ли да поемат енергията от АЕЦ “Белене“, планирана за експорт? Къде е икономическото министерство, което да обясни какви са прогнозите за икономическото развитие на страната? Вместо тези хора, кампанията се води от политиците, които правят неприемливи инсинуации и мътят мозъците на хората.

Защо аз трябваше да обяснявам на депутатите, имате свои отлични експерти. Нивото на дебат е под всякаква критика.

Бях поразен от дискусията във временната парламентарна комисия за “Белене“, на която бях поканен да участвам. И у мен възникват въпросите дали тези хора въобще разбират материята, която дискутират, или не искат да я владеят. Затова аз обявявам, че съм готов да проведа в българския парламент мастер клас как трябва да се направи такъв дебат – с икономически и технически показатели.

Референдумът може да решава някакви политически цели, но не и бъдещето на проекта “Белене“, който днес е неизгоден, ненужен и няма пари за него.

Казахте, че България няма нужда от АЕЦ “Белене“, тъй като има излишък от енергия, защо тогава да строи VІІ блок на АЕЦ “Козлодуй“?

Този проект е по-евтино решение, защото ще е от един, а не два блока и в АЕЦ “Колзодуй“ има налична мрежа, подстанции, включително от затворените малки блокове. Дали тя може да се използва чрез реконструкция, трябва да кажат експертите от ядрената централа на базата на конкретни технически проекти. Това аз не мога да кажа. Но дори и да трябва да се строи нова мрежа и да се плащат пари и за отчуждаване на терени, Седми блок има своите плюсове.

В момента АЕЦ “Козлодуй“ има V и VІ блок, чийто живот дори и да бъде удължен с 20 години, то около 2035-2040 г. ще трябва да бъдат изведени от експлоатация. Строейки VІІ, а дори и VІІІ блок, те естествено могат да станат заместители на работещите сега реактори. “Козлодуй“ не е просто атомна централа, а хидро-акумулираща централа. Има цял комплекс за работа на 100 години напред. Затова е много по-икономически добре да се развива площадката на АЕЦ “Козлодуй“, отколкото в “Белене“.

Освен това в Козлодуй“ има спрени четири малки реактора, към които после ще се прибавят още два и ако на площадката няма други блокове, които хем да покриват разходите по извеждането от експлоатация на тези мощности, хем да осигуряват физическа защита на радиоактивните съоръжения, трябва край “Козлодуй“ да остане празна площадка, която само ще генерира разходи.

Затова световната практика е просто да се подменят ядрените технологии на съществуващите вече площадки с най-новите постижения и да има “жива“ част и спряна от експлоатация. Това е смислен и гъвкав проект. Така работим в Русия, така е във Франция, в САЩ, във Великобритания, дори в Украйна. Защо не и в България.

Иначе трябва да се извади ядреното гориво и да се прати за специално съхранение, да се запечата обектът, да му се сложат датчици, които да следят за радиоактивно изтичане и да се пази теренът 50 години. За това трябват много пари, които да са предварително заделени във фонд и после с тях само да се плаща, плаща, плаща... С удължаването живота на V и VІ блок и построяването на VІІ блок този проблем се решава постепенно, без референдум, без истерия.

Как се съотнасят разходите по извеждането на стар блок спрямо строежа на нов?

Зависи от проекта за извеждане от експлоатация. При най-евтиния вариант, който описах със запечатването, е 20 на сто от стойността на нов реактор. Ако обаче ядрената мощност се закрива до “зелена поляна“, тоест се демонтират всички радиоактивни съоръжения и се пратят в хранилище за твърди ядрени отпадъци, това може да достигне 80 на сто от цената на чисто нов ядрен блок.

Затова е по-добре паралелно да вървят дейности по производство на ядрена енергия и на демонтиране на стари реактори на една и съща промишлена площадка.

Смятате ли, че АЕЦ “Козлодуй“ има финансовата възможност сама да се справи едновременно с производство на електроенергия от съществуващите блокове, да извежда старите и да строи един или повече нови реактори?

Разбира се за строеж на нов реактор е необходим и външен инвеститор. Но и от износ на електроенергията си и разликата от минимум 2 евроцента в експортната цена в нейна полза АЕЦ “Козлодуй“ може да генерира ежегодни приходи, които да отделя ежегодно специално за нов блок в инвестиционен фонд за разширяване на производството си. Но това не се обсъжда като вариант. Къде отиват сега тези пари?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

84 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #84

  Как къде са експертите? Ами те, физиците де, са заети със сваляне на Министъра на Образованието и назначаването на свой човек на поста Директор на Фонд Научни Изследвания... и са на ежедневен протест пред МС .. с други думи - много са заети!! ха-ха-ха

 2. Анонимен
  #83

  За 80 и други като него. За Ториевият реактор вижте току що пуснатият в действие реактор в Норвегия. Норвегия е богата на източници на енергия, но явно ториевият реактор има предимства. http://singularityhub.com/2012/12/11/norway-begins-four-year-test-of-thorium-nuclear-reactor/ Ториевият реактор бе предложен двадесет години след урановият. Разбира се, че има проблеми. Те винаги ги е имало. Работата е, че нещата са много по напред. Докато се изградят гласуваните уранови реактори, може да се окажат твърде стара технология и милиардите лекомислено хвърлени на вятъра. Ториевия реактор усилено се разработва в Китай, Япония, САЩ. Даже и в Русия. Защо мълчат специалистите?

 3. Анонимен
  #82

  Ами нека да конструират и построят по-евтина АЕЦ от Белене. Как ще стане това ? Това е политически невъзможно. Не може да се направи такава голяма стратегическа инвестиция у нас. Няма кой. Мухите оплюват всичко.

 4. Анонимен
  #81

  До 80: "Анонимен 10:09 | 31.01.2013 До 79 и други на които им е интересно.. нещо си чул, но не доразбрал..." Едно не мога да разбера покрай политическата каша. Как така стана, че АЕЦ Козлодуй беше изгодно построена, а АЕЦ Белене не можело да бъде? Тогава коя ядрена централа ще бъде изгодна в България? Ами ако се върнем към АЕЦ Козлодуй, каква е сметката според която се е изплатила ?

 5. Анонимен
  #80

  До 79 и други на които им е интересно..
  нещо си чул, но не доразбрал... Ториевия цикъл е разработка от 60-70 години, но не получил развитие поради цела верига от проблеми...Нито СССР, нито САЩ тръгват по този път, защото не могат да решат редицата проблеми, та и до днес. Сега е втората вълна от ториеви изследователски реактори, може и да се намерят решения, но това ще стане не в близкото бъдеще...най-рано след 30-50 години...работи се много и вече се произвеждат Малки Модулни Реактори на "бързи"

 6. Анонимен
  #79

  Целият спор за руският реактор е безсмислен и глупав, защото вече в Норвегия се прилага новият ториев реактор. За разлика от Урана, метала Торий се намира много по лесно, не е опасно радиоактивен и е по евтин. Бъдещето е на ториевите реактори, които се разработват сега в Китай, Япония, САЩ, Южна Африка, Русия. Даже има проекти за автомобили с ториеви реактори.

 7. Анонимен
  #78

  Референдума е невалиден. За тези около 750хил. подписа от подписката , някой провери ли във всяка тетрадка какъв е бил действителният въпрос и дали съвпада с внесения от БСП въпрос за референдума. Всички данни показават , че устно задавания въпрос е бил - "Искате ли по-евтин ток?". Което си е чиста проба съветско-кадесарско мероприятие. Всички участници в ИК за Белене да се дадат на прокуратурата . Ще има и свидетели , много от подписалите се са и неграмотни.

 8. Анонимен
  #77

  Вашите руски сметки са пълен чурук : "..Газпром съобщи, че ще трябва да инвестира около 12,5 млрд. евро, за да пригоди руската газопреносна система към проекта Южен поток. По този начин цената на цялата газопреносна мрежа, минаваща през Черно море до Централна Европа, достига 29 млрд. евро. Предишни изчисления на газовия монополен износител на Русия сочеха, че Южен поток ще струва 16 млрд. евро, включително 10 млрд. евро за подводната му част, излизаща на българския бряг..."

 9. Анонимен
  #76

  Ех кой ли не се пробва по темата - вярно си е - от бай Булат до бай Слави Трифонов... Капон и Майчето Манолова разбира се бяха сред добрите попадения... С едно дума от всичко по нещо - малко шменти - малко капели; плюс пунта мара; през стари чанти та чак до кухи лейки... Бай Булат сигурно е далечен родственик на Остап Мария Бен Бендер; останалите са си наши кучета - далечни и не толкова роднини на бай ви Ганя ... Но референдуми трябва да има...

 10. Анонимен
  #75

  ".. Затова родителите на “булката“ - руската “Росатом“, предложи кредита (от около 2 млрд. евро за две години продължаване работата по “Белене“ до намирането на стратегически инвеститор – бел. авт.) и като се стабилизира и замогне семейството да ги върне.."

  А след тия две години руски борш евентуалният нов инвеститор ще каже пак " Каквато сте си я дробили, си я сърбайте" Много масов секс виждат руснаците в Белене.

  ".. това с референдума е глупост. На допитване трябва да подлежат въпроси, които

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.