Извадените от болниците медицински дейности ще са първите с променено заплащане

По-справедливото остойностяване ще залегне и в новия начин за плащане на лечебните заведения, но поетапно

Очната хирургия е сред дейностите, които вече ще могат да се извършват и в извънболничната помощ и ще имат ново финансиране.

Първите медицински дейности, които ще бъдат с изцяло ново остойностяване и ще се плащат по нови цени от здравната каса от 1 април, са 36 амбулаторни дейности, които вече ще могат да се извършват както в болничната, така и в извънболничната помощ. Това съобщи здравният министър Петър Москов пред депутатите от парламентарната здравна комисия в четвъртък.

Той обясни, че за новото остойностяване на медицинските услуги са ползвани консултантски услуги и публични източници и процесът е напреднал, като засега има готовност за въвеждането на новите цени само за клиничните процедури, за които вече няма да е задължително да се влиза в болница, а ще се изпълняват и в медицинските центрове в извънболничната помощ.

Такива са например гастроскопията, процедури от еднодневната хирургия, като малките очни операции, за които сега се изискваше минимален болничен престой от три дни.

Тези дейности за първи път са остойностени, като в цената им са включени всички разходи по тях, включително всички консумативи, режийни разходи, разходи за труд на персонала.

По-нататък плавно новите цени ще бъдат въведени и за останалите болнични дейности, съобщи Москов. В процеса на остойностяване е станало ясно, че много от сегашните дейности са силно надценени, в някои случаи в пъти.

Той уточни, че върху новите цени ще бъде базирана и новата система за плащане в болниците, която предвижда финансирането да е по “средно претеглена стойност на пациент за всяко лечебно заведение". При нея плащанията няма да зависят от диагнозите и от това дали клиничната пътека е печеливша, а ще се отчита средният разход, който болница прави за лечение на пациент, независимо каква е диагнозата му. Въпреки това обаче при изчисленията ще бъде ползвано новото остойностяване.

Здравното министерство сключи през миналата година с консултантската компания “Ърнст и Янг“ договор да подпомогне разделянето на двата здравни пакета, да извърши икономически анализ за определяне на необходимото финансиране за тях и да разработи методология за остойностяване на клиничните пътеки. Договорът бе на стойност около 250 000 лева.

Изкривеното остойностяване на клиничните пътеки е един от най-големите пороци на сегашната система, тъй като за лечението на определени заболявания болниците получават щедро финансиране, а други са губещи. Това доведе до преправяне на диагнози, опорочена медицинска статистика, отлив на кадри от определени специалности, до бум на частните болници с определена печеливша насоченост. Допреди няколко години се разкриваха предимно клиники за инвазивна кардиология, а отскоро инвеститорският интерес се насочи към онкологията.

По повод пренасищането на пазара с клиники за инвазивна кардиология Москов потвърди пред депутатите, че въпреки свръхпредлагането на тази услуга специализираните болници няма да останат без договор със здравната каса, а ограниченията ще важат за новоразкриващите се структури.

По повод опасенията на директори на малки болници, че с новата здравна карта се цели закриването им, Москов заяви пред депутатите от комисията, че “нито една общинска болница няма да пострада и да бъде закрита вследствие на Националната здравна карта и прилагането ѝ“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?