Извадиха тялото на последната 39-а жертва изпод развалините в Магнитогорск

Извадиха тялото на последната 39-а жертва изпод развалините в Магнитогорск

Тялото на 39-и загинал бе извадено днес изпод отломките на срутилата се на 31 декември част от жилищна сграда в руския град Магнитогорск след предполагаема експлозия на битов газ, предаде ТАСС.

От федералното министерство на извънредните ситуации съобщиха, че тялото е на жена, която е последната жертва на трагедията, и че издирвателно-спасителните работи са преустановени.

Продължава само издирването на домашни животни. Днес бе изнесена от развалините жива котка, а след спиране на операцията спасители извадиха от един от апартаментите куче. Видеото със спасеното животно бе публикувано на официалния канал на губернатора на Челябинска област Борис Дубровски в Телеграм.

В ранните часове на последния ден от миналата година в един от входовете на десететажен блок в уралския град стана експлозия, предизвикала срутване. Според руския Следствен комитет най-вероятната причина за взрива е изтичане на битов газ. Трагедията се е разиграла преди разсъмване, когато повечето от обитателите на сградата са спели.

Освен 39-имата загинали има шестима оцелели, от които петима - две деца и трима възрастни - са на лечение. Градските власти съобщиха, че засегнатите от експлозията два входа на десететажната сграда ще бъдат изцяло разрушени, защото не подлежат на възстановяване.

Магнитогорск с население от 400 хиляди отстои на около 1400 км югоизточно от Москва.

Средствата за пострадалите от експлозията в руския град Магнитогорск и за семействата на загиналите ще започнат да се изплащат утре, щом започнат работа банките в Русия. Това съобщи пред журналисти губернаторът на Челябинска област Борис Дубровски, пише "Комерсант". Близо 6,6 милиона рубли са преведени до момента по сметката за подпомагане на всички засегнати от трагедията на 31 декември.

"Комерсант" припомня, че са се появили информации в руски сайтове, че органите на реда разглеждали версията за терористичен атентат, чиито извършители може да са загинали в маршрутка, експлодирала в града на 1 януари. Федералното следствие обаче заяви, че на местопроизшествието не са открити следи от взривни вещества. Приоритетна версия остава предполагаемата експлозия на битов газ, изтъква изданието, но допълва, че в Магнитогорск е въведен режим на извънредна ситуация и на мястото работи следствен екип от над 100 души, включително експерти от федералния център.

Градът бе посетен от президента Владимир Путин, там пристигна и шефът на Следствения комитет в Москва Александър Бастрикин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят