Извънгабаритните товари ще са с по-големи размери

Извънгабаритните товари ще са с по-големи размери

Мерките за категоризиране на превозните средства като извънгабаритни или тежки ще се увеличат, предвиждат промени в съответната наредба за тяхното движение, които ще са окончателно готови в понеделник.

Предвиждат се по-големи максимални размери на пътните превозни средства за движение по пътищата, отворени за обществено ползване,съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в четвъртък. За да минат в категорията “извънгабаритни“ и да им се събира такса за движението по пътищата, вече височината няма да е 4 метра, а 4,25 м. Дължината на моторните превозни средства с едно или повече ремаркета се променя от 18.75 м на 20.75 м.

Това е решено на проведена среща между регионалния министър Росен Плевнелиев и представители на агенция "Пътна инфраструктура", агенция "Митници" и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

Промяната цели облекчаване на процедурата, регламентираща събирането на такси за движението на извънгабаритните камиони по републиканската пътна мрежа. Измененията в нормативния документ ще бъдат съобразени с изискванията на европейските директиви и практика, допълниха от ведомството

Споделяне

Още от Бизнес