Извънпарламентарни партии: Демокрацията е в риск заради политическия натиск на изборите

Извънпарламентарни партии: Демокрацията е в риск заради политическия натиск на изборите

Форум на извънпарламентарната демократична общност се срещна в четвъртък с представители на посолства и на представителството на Европейската комисия в България по повод отминалите местни избори.

Форумът се състои от представители на Единна народна партия, Глас народен, Движение "Демократично действие“ – ДЗ, НДСВ, ДЕОС и гражданската квота на Коалиция "Десните“. Форумът е инициатива готова да се противопоставя активно на опитите да се деградира демокрацията у нас, не е идеологическа платформа и е отворен за присъединяване на други демократични формации, се казва в съобщението.

От Форума информират, че на срещата бяха представени доказателства – подправени, поправяни и "сгрешени“ протоколи, видео записи от провеждане на изборния ден и преброявания на бюлетини, и други свидетелства от застъпници на извънпарламентарни партии, които ясно доказват натиск, некомпетентност, а на места и умишлена злоупотреба с вота на избирателите в полза на най-голямата политическа сила в страната.

Целият държавно-партиен апарат бе превърнат в машина за избори, европейските фондове в мотив за натиск, а отделни кандидати бяха заплашвани с данъчни проверки и инспекции от всички възможни институции. Това на места доведе до отказ от участие в избори и дори до безпрецедентни откази от участие в балотаж, включително преди финалния избор, се казва в съобщението.

Близо 60% от българските граждани пренебрегнаха тази имитация на избори, а други 20% се възпротивиха на подобен диктат от страна на управляващите. Въпреки това в страната се демонстрира циничната теза за стабилност на управлението и неграмотност на населението, с което се оправдава огромният брой невалидни бюлетини, твърдят представителите на извънпарламентарния форум.

Участниците в срещата бяха информирани, че страната на практика е лишена от основна ценност и инструмент на демокрацията – правото за провеждане на свободни и демократични избори. На практика политическа партия ГЕРБ прави опит да върне незабравените комунистически времена, когато функционираха първичните партийни организации по месторабота. Гражданите са изправени пред задълбочаващ се евроскептицизъм, демотивация за участие в политическите процеси и емиграция. Беше изразена готовност за информиране на медиите в Западна Европа и Съединените щати, както и на съответните европейски институции за погазването на основни права на гражданското общество у нас, съобщават от Форум на извънпарламентарната демократична общност.

Споделяне

Още от Местни избори 2015