Извънпарламентарни партии не вярват, че ГЕРБ може да проведе честни избори

Извънпарламентарни партии не вярват, че ГЕРБ може да проведе честни избори

"Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се.БГ" и "Отровното трио" изразиха съмнения, че правителство на ГЕРБ може да организира честни избори. Това стана по време на консултациите им с президента Румен Радев, който в събота проведе разговори с извънпарламентарни формации.

По време на три отделни срещи формациите изразиха притеснения, че по време на предстоящите избори ще има манипулации. "Демократична България" призова за максимален брой наблюдатели и онлайн излъчване на броенето на бюлетините. Мая Манолова и "Отровното трио" обвиниха управляващите в саботаж на изборите и предложиха партиите извън парламента да създадат алтернативна ЦИК. "Има такъв народ" пък подчерта, че е важно активността да е висока, за да може купеният вот да няма такава тежест.

Радев и "Демократична България" искат броенето на бюлетините да се излъчва онлайн

Около идеята броенето на бюлетините да се излъчва онлайн се обединиха "Демократична България" (ДБ) и президентът Румен Радев, който в събота проведе консултации с извънпарламентарни формации. От обединението съобщиха, че 6 хиляди души и имат готовност да са застъпници на обединението и те имат готовност "да участват изключително активно в стрийминга".

"Ние многократно и по различен начин сме изразили нашето отношение към "Борисовата държава", нямаме ѝ никакво доверие. Знаем, че на избори те купуват около 300 хил. гласа и тяхното МВР ги пази, затова им нямаме доверие", каза другият съпредседател ген. Атанас Атанасов по време на срещата с Радев.

ДБ има редица предложения за предстоящия вот– гласуване по пощата, онлайн събиране на подписи за регистрацията на дадена партия и т.н. От ДБ са изготвили и законодателни промени, които са готови да предоставят на депутатите. "По Конституция всеки депутат действа по съвест. Обръщаме се към съвестта на всеки един народен представител, защото тук става дума за възможността да обновим българската демокрация и доверието в българските институции", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По време на срещата Иванов призова максимално бърза да публикува подробен здравен протокол, защото това е ключово за доверието в изборния процес, набирането на изборна администрация и набирането на застъпници и наблюдатели. Радев отговори, че вече поискал оповестяването на протокола, но резултат няма.

"Демократична България" предложи да се възможност подписите, които политическите сили следва да представят в ЦИК за регистрация за участие в изборите, да се събират и електронно. Идеята е в подписките да се използва на персоналния идентификационен код (ПИК). Обединението предлага "тъмните стаички" да бъдат заменени от паравани, като целта е да се осигури по-добра циркулация на въздуха като мярка срещу разпространението на коронавируса, а същевременно да се запази тайната на вота.

"Ако ние проведем едни избори, на които голяма част от българите да не посмеят да излязат, това ще заложи бомба във фундамента на това, което всички се опитваме да направим - защото изборите са начинът, по който демокрацията обновява доверието в институциите", добави Христо Иванов по време на срещата.

Сред предложенията на "Демократична България" е и увеличаване на безплатното време за кампания на участниците в изборите в обществените медии - БНР и БНТ, като отговор на предизвикателствата, произтичащи от пандемията.

"Доверието в изборния процес е ключово за доверието в демокрацията въобще. Виждаме какво става по целия свят. Хаос, популизъм, радикализъм. Това вещае все по-чести кризи. Дълг и отговорност на държавниците е да се извисят над злободневните страсти, над личните и партийни интереси, и да гарантират честни и прозрачни избори, които да върнат доверието в институциите", каза Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение".

Манолова съзря саботаж на изборите от правителството, парламента и ЦИК

"За първи път наблюдаваме такъв саботаж от страна на институции – Народното събрание, Министерският съвет, ЦИК и Държавната агенция за електронно управление, отговорни за провеждането на изборите. Намерението на институциите, макар и декларативно за провеждане на изборите на 28 март, час по-скоро, реално отдалечава датата за изборите, тъй като откровено саботират организацията", каза лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова, която отиде на консултациите заедно с "Отровното трио".

Тя подчерта, че два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставката им, не е ясно кога и как ще са доставени, правителството не е осигурило логистиката им, не е ясно къде и как ще са съхранявани и пазени, ще има ли видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

Ако се пристъпи към отваряне на Изборния кодекс, от "Изправи се.БГ" също ще настояват за въвеждане на възможност за гласуване по пощата. Те ще искат и избирателни списъци за българите зад граница

"Ние ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава организацията на изборите, изборния процес, да обяви резултатите от гласуване във всяка една секция и да организира паралелно броене на вота на българските граждани и да сме готови с резултатите, преди Михаил Константинов да покаже", каза още Манолова.

"Честни избори, организирани от правителството на ГЕРБ е една химера, една мечта. Това е причината, поради която гражданите искаме да вземем този процес в собствените си ръце и всички заедно да гарантираме честността на изборите", каза по време на срещата Николай Хаджигенов, който е част от "Отровното трио".

Адв. Хаджигенов също застъпи тезата за вот по пощата, като гаранция за правото на глас на болните и поставените под карантина лица в условията на епидемия. "Активна регистрация, т. е. на всеки подал уведомление до ЦИК, че желае да гласува по пощата, ще му бъдат изпратени номерирани бюлетини. Това се практикува от стотици години в Европа и по света", смята той.

Пиар експертът Арман Бабикян пък поиска пълно премахване на подписките с лични данни при регистрацията на партии и коалиции за избори. "Тази подписка е абсолютно неприложима, да не кажа вредна в условията на пандемия. Условно, ако 60 политически субекта се кандидатират за предстоящите парламентарни избори, всеки от тях събира по повече от 2,5 хил. подписа. Четвърт милион души ще влязат в контакт, за да удостоверят факт, който вече е наличен в българския съд. Абсолютно безумие", каза той.

"Има такъв народ": Ще бъдат ли честни изборите?

Шоуменът Слави Трифонов не се появи на консултациите, но представители на партията му уважиха поканата на държавния глава. И те, както и представителите на останалите партии извън парламента, изразиха притеснения за честността на изборите.

"Ако ние имаме въобще някаква тревога, тя е, че сега изборите ще бъдат правени от управляващите, от политическа партия ГЕРБ. Това, по нашето скромно мнение, поставя една известна сянка на съмнение за това доколко предстоящите избори ще бъдат честни", каза Филип Станев, който е един от сценаристите на Слави Трифонов и е в ръководството на "Има такъв народ".

Той добави, че именно избирателната активност ще бъде ключова за преборването на купения и корпоративния вот. "Изключително важно е тези избори да бъдат организирани така, че страховете на хората, които те имат в себе си от тази болест, да не попречат на избирателната активност", добави Станев.

По повод датата на вота зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза:

"Ние смятаме, че както е по закон, вие трябва да посочите изборите на коя дата да са. Искрено се надяваме да се съобразите, както с мнението на останалите, така и с вашето усещане, защото отговорността е ваша. Няма как да се прехвърли отговорността на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете, ясно е, че управляващите са достатъчно шумни и кресливи, използват всякакви начини за въздействия върху вас. Надяваме се, че ще вземете решение, полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, без значение коя е тя".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?