Извънредна имунизация срещу морбили в столичния кв. “Христо Ботев“

Извънредна имунизация срещу морбили в столичния кв. “Христо Ботев“

Столичната регионална здравна инспекция ще разположи в сряда мобилен кабинет за извършване на имунизации срещу морбили в столичния кв. “Христо Ботев“.

Преди ден там бяха регистрирани три случая на заболели – на 19-годишна жена и детето ѝ и на още едно дете, като всички те са неваксинирани и са осъществили контакт с други хора, които също са рискови за заразяване.

В мобилния пункт ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.

По инициатива на Столичната община в четирите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта и Пета МБАЛ, от 21 февруари ще бъдат отворени кабинети за поставяне на ваксини на желаещите. Имунизациите ще бъдат безплатни за гражданите.

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции да предприемат мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е те незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция.

Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България