Извънредни матури за пети клас

Целта е проверка на знанията на учениците, учили без учебници

Извънредни матури за пети клас

Дни преди края на учебната година изненадващо, без официална информация от Министерството на образованието, се провежда външно оценяване и за петокласниците.

Извънредните матури са по два предмета – по "География и икономика" и по "Човек и природа". По тях учениците нямаха учебници по новата учебна програма и учеха по стари учебници, помагала, записки и интернет.

Целта е в рамките на един учебен час да се установи дали учениците са успели да усвоят материала и без учебници по новата учебна програма, обясниха пред Mediapool по телефона от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

"Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото. Друга цел е мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието", е посочено в разпространено по-късно съобщение на МОН.

Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им.

Анализът на резултатите ще търси връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания на новата учебна програма, посочват от МОН.

Матурата по "Човек" и природа" само в София

В някои столични училища внезапно планираното външно оценяване по "Човек и природа" се е провело в понеделник - 5 юни, показа проверка на Mediapool.

Извънредна матура по "Човек и природа" за петокласниците ще има във всички столични училища, като всяко е свободно само да избере деня, в който да се проведе, казаха от пресцентъра на просветното министерство.

Изпитът по "География и икономика" в 215 училища в страната

Матурата по "География и икономика" за петокласниците ще бъде на 7 юни. Около 6000 петокласници ще се явят на външно оценяване, което ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип, съобщиха от МОН. Ведомството не е публикувало списъка с избраните за външното оценяване училища.

Изпитът ще започне в 10 часа за учениците от първа смяна и в 13 часа за тези, които са на училище следобед. Продължителността е 50 минути и е съобразена с възрастовите особености на децата. Тестът включва 25 задачи, от които 18 са с избираем отговор и 7 със свободен, е посочено в съобщението на МОН.

Изследването е разработено от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование, МОН и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

На база резултатите от външното оценяване Министерството на образованието и науката ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по "География и икономика", определени в новата учебна програма за пети клас. Няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик, се казва в съобщението на МОН.

За втора поредна година ІІ и VІ клас без основни учебници

Учениците от пети клас учиха без учебници и по два основни предмета – по "Български език и литература" и по "Математика". По тях няма информация дали ще бъдат проведени извънредни матури, за да се види как децата усвояват материала с учене по записки и по стари учебници.

Например по математика учениците започнаха с материала от края на старите учебници, след това преминаха в началото, после се върнаха по средата на написания преди въвеждането на новата програма материал, а след това отново в края на учебника. В стари учебници по български език пък липсват цели уроци, които децата бяха длъжни да учат по записки като студенти, разказа майка на петокласник.

Това създава затруднения не само на учениците, но и на учителите, защото преподаването на материала става по-бавно, а в същото време обемът му е увеличен, коментираха учители на петокласници.

За новата учебна година 2017/2018 този випуск отново ще започне без учебници по ключови предмети. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща до края на септември учебниците за втори и шести клас по новата програма да са готови, за да не учат децата втора година без учебници.

Споделяне

Още по темата

Още от България