Извънредни мерки срещу коронавируса в Халкидики и Миконос

Българите са втори по установени Covid-случаи на гръцките граници

Извънредни мерки срещу коронавируса в Халкидики и Миконос

Гърция въвежда извънредни противоепидемични мерки в Халкидики и на остров Миконос заради разпространението на коронавируса, съобщават гръцки медии, като се позовават на Главния секретариат по гражданската защита.

Прекратяват се всякакви масови прояви като лайв партита, търговски панаири, религиозни шествия, пазари на открито и т.н. Забраняват се всякакви събирания на повече от девет души на едно място по каквато и да било причина както на обществени, така и на частни места.

В заведенията за обществено хранене се позволяват максимум до четирима души на една маса, освен ако не става въпрос за роднини от първа степен, когато се разрешават до шестима души.

Задължителна става употребата на маска както на закрити, така и на открити пространства.

В Халкидики и Миконос са изпратени специални екипи, които да засилят контрола по изпълнението на ограничителните мерки, посочва БТА.

Одобрените мерки ще влязат в сила от 6 часа на 21 август (петък) и ще са в сила до 6 часа на 31 август.

Подобни мерки вече са в сила на островите Парос и Андипарос.

Българите са на второ място сред установените на гръцките граници туристи с Covid-19. Няма информация дали има български туристи, заразени по време на почивката.

От началото на месец юли до средата на август по брой на регистрирани случаи на заразени с коронавирус туристи, България е на второ място с 86 души. Те са установени при тестовете на граничните пунктове. На първо място са туристите от Румъния и на трето от Сърбия. Това информира секретариатът на министерството по защита на гражданите, съобщи БНР.

Разрастването на епидемията в Гърция не се дължи на туристите, а на неспазване на ограничителните мерки от местните жители, съобщават от щаба за контрол на коронавируса.

Основните огнища са събиранията на много хора без маски и дистанция, констатираха лекарите.

Стриктно се спазва забраната за събиране над 50 души на обществени места, както и носенето на маски, съобщават от полицията.

В същото време Съюзът на лекарите от държавните болници в официално писмо до министерството на здравеопазването изразява съмнение, че посоченият брой на заразени в туристическите райони не е реален. Това е мнението и на част от опозицията. От комунистическата партия дори съзряха "политика в интерес на хотелиерите".

От правителството категорично отхвърлят обвиненията за коригиране на броя на заразените.

Все повече са случаите на носители на Covid-19 сред медицински работници,което доведе до временно затваряне на болница в Солун.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус