Извънредно положение на пострадалия от земетресение гръцки остров Кефалония

Извънредно положение на пострадалия от земетресение гръцки остров Кефалония

Гръцкият остров Кефалония обяви извънредно положение след силното земетресение вчера, което повреди части от пътната мрежа и редица стари сгради, съобщиха ДПА и в. "Катимерини", цитирани от БТА в понеделник.

Министърът на вътрешните работи Янис Михелакис, който пристигна с хеликоптер на острова, съобщи, че няма загинали при земетресението, като според първоначалните информации седем души са били ранени, предимно от падащи предмети, по време на труса.

Сградите са издържали, но на много от тях са нанесени щети, заяви министърът. В момента се прави проверка на сградите за устойчивост. Училищата на острова няма да работят, докато инженери не проверят всички помещения, каза още Михелакис. Той изтъкна, че щети са нанесени и на пътната мрежа, а там, където има свлачища, са затворени за движение някои участъци на магистралите.

За жителите, които засега не могат да обитават домовете си тази сутрин на острова пристигна фериботът "Суперфаст 1", на който могат да бъдат настанени 700 души. През деня ще пристигне и фериботът "Елефтериос Венизелос" с капацитет 1300 души. В градовете Ликсури и Аргостоли  мнозинството от жителите още не са се върнали в своите домове, опасявайки се от нови земни трусове. В другите райони на острова ситуацията се успокои и хората се завърнаха по домовете си.

Гръцкият остров Кефалония в Йонийско море бе разтърсен в 15.55 часа в неделя от земетресение с магнитуд между 5,8 и 6,1 според различните оценки. Земетресението бе последвано от серия вторични трусове със сила от 3,5 до 4,4 по Рихтер. Трусовете бяха почувствани в много части на Гърция.

Срутване на скали затвори някои от пътищата на острова, а много стари сгради в село Паликис, включително дом за възрастни хора, претърпяха щети, съобщи в. "Катимерини". Живеещите в старческия дом бяха евакуирани, докато се прави оценка на щетите.

Епицентърът на труса е бил на около 11 километра от главния град на острова Аргостоли и на 2 километра северно от град Ликсури. В двата града има съобщения за изпочупени прозорци на магазини и жилища.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?