Извънредно положение по унгарски: Арести за критика в социалните мрежи

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Няколко унгарци са били арестувани за критики към правителството в социалните мрежи по силата на въведено от премиера Виктор Орбан законово изменение в рамките на борбата с новия коронавирус, предаде Франс прес, позовавайки се на представители на унгарската опозиция.

В най-малко три случая полицаи са задържали авторите на критичните послания в домовете им и са ги разпитвали в продължение на часове.

Самата унгарска полиция излъчи кадри от един от арестите. Тя съобщи, че разследва 86 случая по силата на приетото на 30 март законово изменение, наказващо разпространяването на невярна информация, която би могла да навреди на ефикасността на мерките срещу коронавируса.

Сред арестуваните е бил е член на опозиционната партия "Моментум", който публикувал послание за спорна мярка, която е довела до изгонването на пациенти от унгарски болници, за да се освободят легла заради очаквано влошаване на епидемията от новия коронавирус.

Сред задържаните са били и 64-годишен мъж и 52-годишна жена. Мъжът постнал миналия месец критика на карантинните мерки, в която наричал Орбан "безмилостен тиранин" и добавил, че "диктаторите винаги падат".

Жената пък писала в социалните мрежи, че скоро в Унгария ще бъдататворени редица здравни заведения и полицията преценила, че това може да подкопае доверието в националното здравеопазване.

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан отклони покана на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да участва в дебати за извънредното положение в страната и последиците върху основните права и свободи. "В настоящия момент борбата срещу епидемията поглъща цялата ми енергия и сила", каза Орбан, отклонявайки поканата, отправена му от Сасоли.

Въпросът бе обсъден днес на пленарна сесия на ЕП. Според правилата за водене на подобни дебати в тях би трябвало да участва или държавният глава, или пръководителят на правителството на съответната страна, написа Сасоли в писмото, с което покани Орбан да участва в дискусията. Унгария отговори, че ще бъде представена от министърката на правосъдието Юдит Варга.

Извънредното положение, въведено в страната със закон в края на март, позволява на премиера националист да управлява с укази до ново нареждане. Тези почти абсолютни правомощия предизвикаха безпокойството на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а 16 страни членки на ЕС отправиха предупреждение към Унгария, припомня Франс прес.

Говорител на унгарското правителство нарече предстоящите дебати в ЕП "нов лов на вещици" и "процес спектакъл". "Левичарите и либералите правят политика в момент, когато континентът е изправен пред една от най-големите здравни и икономически кризи от един век", каза говорителят Золтан Ковач, който е приближен на Орбан.

При обсъждането днес в Европейския парламент зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова посочи, че макар всички държави в ЕС да са въвели противоепидемични мерки, подходът на Унгария се отличава с предоставянето на безсрочни извънредни пълномощия на правителството и това буди тревога. Тя добави, че свободата на изразяване в страната е под заплаха заради въведеното наказание със затвор за разпространяване на неточна информация.

По нейните думи е важно заради борбата с дезинформацията да не страда свободното слово, както и журналистите да могат да работят спокойно и да задават въпроси. Запазването на върховенството на закона е изключително важно, мерките срещу разпространението на заразата трябва да бъдат ограничени до необходимото, да бъдат съразмерни и временни, да отговарят на конституциите и правото на ЕС, допълни тя.

Юрова съобщи, че ЕК наблюдава противоепидемичните мерки, предприети в ЕС и вероятно ще ги оцени в очакваните до края на годината първи доклади за върховенството на закона във всички страни от Общността. Тя изрази очакване унгарският парламент да направи своя оценка на националните мерки, както и унгарците да поискат да си върнат пълните права и свободи.

В последвалия дебат групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че ЕК не е открила досега нарушение на някакви правила от страна на унгарските власти. Според ЕНП днешният дебат е празен и идеологически, като повтаря стари обвинения срещу Бедапеща. ЕНП заяви, че това не е в ничий интерес и предложи евродепутатите да говорят за това, от което се интересуват хората.

Социалистите и демократите отбелязаха твърдението на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", че Унгария вече не може да определена като демокрация. Те посочиха, че ЕК не е въвела наказания за Будапеща, въпреки че обстановката в страната се влошава. По техните думи това е срам за ЕС и уврежда образа на съюза. Време е за действие, Съветът следва незабавно да предприеме следващи стъпки по процедурата по чл. 7 от договора за ЕС, ЕНП трябва да спре да защитава унгарския премиер Виктор Орбан и трябва да изключи партията Фидес веднъж завинаги, призоваха социалистите.

Групата "Обнови Европа" посочи, че е време за наказателна процедура срещу Унгария, защото страната се отдалечава от ЕС и от европейските ценности. Тази политическа сила попита какво общо има епидемията с отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Либералите призоваха занапред в Унгария средства от ЕС да получават само неправителствените организации и то без намесата на властите, а пряко от ЕК.

Групата "Идентичност и демокрация" коментира, че поведение като това на власите в Унгария се наблюдава и във Франция, но за действията на Париж няма сходен отговор. Според тази група дебатът за Унгария е безсмислен, както досегашните, а причината да се състои е в отказа на Будапеща да се изпълнява европейската политика за мигрантите.

Зелените посочиха, че в Унгария е заплашена свободата на мисълта. Според тях решението е в чл. 7 от договора за ЕС, след като унгарските власти единствени са предприели стъпки срещу епидемията, които са безсрочни, без това да е необходимо и оправдано.

Европейските консерватори и реформатори заявиха, че управлението с декрети е законен способ. Те отбелязаха, че извънредните пълномощия на унгарското правителство са предоставени от демократично избрания парламент с гласуване.

Европейската обединена левица посочи, че в Унгария се приемат закони, които нямат нищо общо с епидемията. Според тази парламентарна сила действията на Будапеща може да насърчат последователи. Тази група настоя ЕНП да скъса с Фидес, ЕК да предприеме наказателни процедури срещу Будапеща, а Съветът на ЕС да обвърже отпускането на средства от общия бюджет, включително за възстановяване от епидемията, със състоянието на законността и демокрацията.

По-късно в четвъртък Гергей Гуяш, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан, заяви, че правителството на Унгария може да се откаже към края на юни от извънредните си пълномощия в зависимост от развитието на пандемията.

Той добави, че заради намаляването на броя на новозаразените правителството обмисля да отслаби ограничителните мерки в Будапеща от следващата седмица. Ограниченията бяха вече вдигнати до голяма степен в повечето райони на Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа