Извънредно положение в 10 общини в Сърбия заради Covid-19

Местни експерти твърдят, че от вируса умират и млади хора, без придружаващи заболявания

Снимка: Архив

Коронавирусът не отслабва в Сърбия и не избира възраст, пишат сръбските медии, цитирани от БГНЕС. В Сърбия са регистрирани 15 829 заразени, а 306 пациенти са починали от Covid-19. Извънредно положение има в десет общини и градове.

Експертите предупреждават, че разпространението на коронавируса не е отслабнало и е доказано, че млади хора, без други заболявания, също умират. Според последната информация 325 са новите случаи на зараза в Сърбия, а 8 души са починали.

Поради влошаването на епидемиологичната ситуация, причинена от разпространението на коронавируса, в Кралево е в сила извънредна ситуация, която преди това бе обявена в редица градове, сред които Нови пазар, Тутин, Крагуевац, Белград, Чачак, Ариле и др.

Специалистът по инфекциозни болести Мийомир Пелемиш каза, че трябва да се заяви ясно и силно, че коронавирусът не е отслабнал, а доказателството са всички заболели.

Вирусът не избира възрастта, единственият въпрос е какъв ще бъде изходът, посочи Пелемиш и заяви, че е доказано, че и младите хора умират, без нито едно друго заболяване.

За 24 часа в Нови пазар е формирана военна полева болница в рамките на Общата болница и тя е готова да приема пациенти.

Временната болница за лечение на Covid-19 ще бъде отворена от понеделник в спортната зала Арена и ще разполага с 500 болнични легла и всички условия за приемане на пациенти с коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Златибор Лончар. По думите му и ортопедичната клиника в Баници от вторник отново ще приема болни от коронавирус. 

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?