Извънредно положение в Балтимор заради нов случай на полицейско насилие

Протестиращите палят сгради и коли, дим се стеле над града

Около 200 души са арестувани при размириците в американския град Балтимор заради поредния случай на полицейско насилие в САЩ.

Протестиращите са опожарили 15 сгради, а пожарникари все още не могат да потушат огъня. Подпалени са и 144 коли. Над града все още се стеле дим от непотушените пожари.

Това са най-тежките сблъсъци в САЩ след тези във Фъргюсън, избухнали след убийството на невъоръжен цветнокож от бял полицай.

Протестите, прераснали в насилие през нощта, започнаха след погребението на 25-годишния Фреди Грей, починал на 19 април, след като получил травма на гръбнака в полицейски арест.

В града е обявено извънредно положение и са разположени 1500 войници от Националната гвардия на САЩ. Те нямат разрешение да използват огнестрелно оръжие и ще играят спомагателна роля, за да възпрепятстват мародерството, грабежите и вандализма.

Въоръжената полиция в Балтимор взе под охрана и пожарните служби, след като участниците в безредиците са пречели при гасенето на огъня. Някои от нарушителите са рязали с нож маркучите в различни части на града или пък са затруднявали придвижването на колите.

Властите на града помолиха съседните щати да изпратят като подкрепления допълнително още 5000 полицаи.

След смъртта на Грей в Балтимор миналата седмица имаше протести, но те бяха основно мирни. Размириците изненадаха градските власти. Заради тях губернаторът на щата Мериленд Лари Хоган обяви извънредно положение в Балтимор и задейства Националната гвардия.

"Твърде много хора, цели поколения, са положили усилия да изградят този град, за да позволим да бъде разрушен от престъпници“, заяви кметът на града Стефани Роулингс-Блейк.

Повечето размирици бяха в квартал на Балтимор, в който една трета от хората живеят в бедност.

Фреди Грей беше арестуван на 12 април, докато се опитвал да избяга от полицията. Той бил отведен в ареста за притежание на нож. Транспортиран бил с полицейски бус, в който пътувал без колан и по пътя получил травма на гръбнака, която седмица по-късно станала причина за смъртта му. Близки на Грей казаха, че гръбнакът му е бил 80 процента увреден, докато той е бил в ареста, посочва Ройтерс.

Шест полицаи бяха отстранени от длъжност заради случилото се докато се води разследване. Полицията отказва да посочи каква е тяхната раса, допълва АП.

Днес близначката на Фреди Грей - Фредерика, призова съгражданите си да не предизвикват насилие във връзка със смъртта на брат ѝ. Насилието не е правилният начин. То не ми харесва, каза Фредерика.

Белият дом отказва да признае събитията в Балтимор като проява на расизъм.

"Всяка ситуация трябва да се разглежда отделно и да се опитваме да реагираме на конкретните предизвикателства, с които се сблъскват местните жители", заяви президентският говорител Джош Ърнест на пресконференция.

В същото време полицията в Лос Анджелис въведе в действие "синьо равнище на тревога", което задължава полицаите да бъдат по двойки при изпълнение на служебните им задължение по улиците на града. Полицията уточни, че мярката е предприета заради събитията в Балтимор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят