Извънредно положение в Банкок заради антиправителствени протести

Извънредно положение в Банкок заради антиправителствени протести

Тайландският премиер Самак Сундаравей обяви извънредно положение в Банкок, след като при сблъсъци в града бе убит един човек, а десетки ранени, съобщи ББС във вторник. Това са най-тежките размирици в Банкок от 16 години.

Сундаравей обясни, че е нямал друг избор, за да бъдат прекратени продължилите седмица сблъсъци между противници и симпатизанти на премиера. Командирът на тайландската армия обеща, че няма да бъде използвана сила, за да се разпръснат демонстрантите.

Междувременно Централната избирателна комисия на Тайланд препоръча на Върховния съд да разпусне партията на премиера - Партия на властта на народа заради фалшификации на изборите през декември миналата година.

Премиерът съобщи, че извънредното положение няма да продължи дълго време.

Прилагането на извънредното положение е поверено на командващия тайландските въоръжени сили генерал Анупонг Паоджинда. Забранено е събирането на повече от пет души на едно място.

Сградата на правителството от седмица е окупирана от противници на правителството. Водачът на антиправителствените протести в Банкок Чамлун Шримуан заяви, че демонстрантите отказват да изпълняват заповедите и да напусната сградата, въпреки въведеното извънредно положение в Банкок.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?