Извънредно положение в Чили след протести заради поскъпването на транспорта

Извънредно положение в Чили след протести заради поскъпването на транспорта

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата Сантяго. До това се стигна след сблъсъци между полицията и протестиращи срещу поскъпването на транспорта, предадоха световните агенции.

Сблъсъците принудиха силите на реда да блокират всички станции на метрото.

По-рано бяха отправени призиви гражданите да се качват в мотрисите без билети в знак на протест срещу увеличението на цените на билетите за метрото от 800 на 830 песос (1,04 евро) в пиковите часове. През януари билетите поскъпнаха с 20 песос.

Протестиращи атакуваха почти всичките 164 станции на метрото, чупейки въртящите се входни прегради и бариери.

Ръководството на метрото обяви, че в името на безопасността на пътниците и опазването на общественото и частно имущество мрежата няма да работи поне да понеделник.

В петък Пинера заяви пред Радио Агрикултура, че всички имат право да протестират, но не и да рушат.

На различни места в града протестиращите издигнаха барикади. Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ. В четвъртък бяха задържани 133-ма души за разрушаване на съоръжения в метростанциите, където пораженията според ръководството на метрото възлизат между 400 и 500 милиона песос (630 000 евро).

Общественият транспорт е много използван в Сантяго, който е град с големи задръствания и силно замърсяване на въздуха. Метрото в Сантяго е най-модерното в Южна Америка и най-дългото - 140 километра.

Споделяне

Още от Свят