Извънредно положение в Грузия заради протестите

Извънредно положение в Грузия заради протестите

Грузинският президент Михаил Саакашвили обяви в четвъртък 15-дневно извънредно положение в страната след сблъсъците между полицията и демонстранти ден по-рано, съобщиха световните информационни агенции.

След този акт протестите в Грузия вече са забранени, а право да излъчва новини има само държавната телевизия. В специално изявление премиерът Зураб Ногайдели съобщи, че е бил направен опит за преврат. Саакашвили от своя страна добави, че зад размириците стоят руските специални служби.

Президентът отхвърли обвиненията в корупция и авторитарно управление, които му бяха отправени от протестиращите и заяви, че няма да напусне поста си.

Първоначално извънредното положение бе обявено за 48 часа само в Тбилиси, но по-късно беше удължено до 15 дни за цялата страна. Във вторник полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне протест пред парламента.

По официални данни около 500 души са потърсили медицинска помощ след сблъсъците с властите. В реч преди да обяви извънредното положение, президентът Саакашвили заяви, че страната е изложена на “сериозна заплаха от размирици”.

“Високопоставени служители на руските специални служби стоят зад това”, обяви той и добави, че няколко руските дипломати ще бъдат изгонени от страната заради шпионаж. Преди това той отзова грузинския посланик в Москва за консултации.

Москва веднага реагира на обвиненията и ги определи като безотговорни. Русия заплаши, че всяка стъпка срещу дипломатическото ѝ представителство в Тбилиси ще бъдат последвана от адекватен отговор.

Външното министерство на страната определи думите на Саакашвили като “анти-руска истерия”.

Полицията разпръсна в сряда митинг на площада пред парламента в Тбилиси. Поддръжниците на опозицията се събират на това място от петък, когато се проведе най-големият протест в страната от времето на т.нар. розова революция, довела Саакашвили на власт. Много от тях са привърженици на бившия съюзник на президента Иракли Окуашвили, който беше арестуван миналия месец, след като обвини Саакашвили в заговор за убийство на бизнесмен.

След въвеждането на извънредното положение грузинската опозиция реши да се откаже от организирането на улични протести за съответния период. Голяма част от нейните лидери призоваха гражданите да се въздържат от участие в акции и митинги и да не оказват съпротива на силите за сигурност, като се мотивираха с това, че "много от тях явно превишават пълномощията си и могат да навредят на здравето на хората".

Споделяне

Още от Свят