Извънредно положение в Калифорния заради силно земетресение

Извънредно положение е обявено в Напа в американския щат Калифорния след силното земетресение в неделя, когато бе прекъснат токът на 10 000 семейства.

Земетресението предизвика паника в 3:20 часа в нощта срещу неделя, когато хората бяха събудени от дълбок сън от мощни трусове, падащи картини и покъщнина. Загинали няма, но десетки са ранени.

Земетресението беше със сила 6 по Рихтер, а епицентърът му на 82 км от щатската столица Сакраменто на дълбочина от 10.9 км. Земетресението, което е най-силното в района за последния четвърт век, стана близо до град Напа, който е оазис от сгради във викториански стил, сгушен във винената долина между хълмовете на Северна Калифорния.

Освен прекъсване на електрозахранването и водата, имаше изтичане на газ, пропукване на пътни настилки, а на места избухнаха пожари.

В понеделник екипи оценяват щетите, като продължава проверката на сградите за хора, които може да са останали в тях. Електричеството вече е възстановено.

През 1906 г. в резултат на катастрофално земетресение, което предизвика пожари, Сан Франциско бе опустошен. Следващото силно земетресение е през 1989 г., когато загинаха над 60 човека, а стотици пострадаха.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?