Извънредно положение в САЩ заради урагана ”Санди”

Ураганът "Санди" отне живота на 41 души в района на Карибско море и се отправи към източното крайбрежие на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Ураганът остаи след себе си разрушени 5000 жилища и още 30 хиляди силно повредени. Възможно е броят на жертвите да се увеличи, тъй като спасителните екипи продължават да издирват убити и ранени в опустошените от урагана райони на острова.

"Санди" бе класифициран като ураган от втора степен, когато удари Куба и предизвика хаос в цялата страна. Още от утре предният фронт на "Санди", наричан в САЩ вече "суперураган", ще се сблъска с два студени фронта от запад и от север, което се очаква да предизвика силни валежи, сняг, ураганни ветрове и наводнения.

Бурята се очаква да продължи два или три дни.

Извънредно положение бе обявено на територията на щатите Вирджиния и Ню Йорк, както и във федералната столица Вашингтон.

Очаква се ураганът да премине над Ню Йорк утре вечер. Възможно е движението на влаковете и автобусите на територията на града извън Манхатън да бъде спряно. Очаква се летищата "Ла Гуардия" и "Кенеди", които обслужват дневно стотици хиляди пътници, да бъдат парализирани.

По предварителна оценка се очаква щетите от "Санди" да надхвърлят 1 милиард  долара, посочва Ройтерс. Американските ВМС наредиха всички бойни кораби, в това число и атомният самолетоносач "Хари Труман", да напуснат базата в Норфолк. Пентагонът е поставил в непрекъсната готовност близо 61 000 души от националната гвардия в дванадесет щата и във федералния окръг Колумбия, където е разположен Вашингтон.

Ураганът може да провали и програмата от последните дни на президентската предизборна кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят