Извънредно положение в Тайланд след опит за държавен преврат

Извънредно положение в Тайланд след опит за държавен преврат

Министър-председателят на Тайланд Таксин Шинауатра обявиизвънредно положение в столицата Банкок, след като се появиха слухове за опит за държавен преврат, предаде във вторник ББС.

“Обявявам извънредно положение в Банкок”, каза в изявление по телевизията Шинауатра, който в момента се намира в централата на ООН в Ню Йорк.

Мярката бе предприета, след като танкове окупираха сградата на тайландския парламент в Банкок и блокираха движението. Според тайландски медии премиерът е отстранил главнокомандващия на армията.

Шинауатра е разпоредил на войската да не “действа незаконно”, съобщи Ройтерс, като се позова на местна телевизия.

По държавната телевизия, контролирана от армията, показват снимки на кралското семейство и се пускат песни, свързани в миналото с военни преврати.

Формата на управление в Тайланд е конституционна монархия, като кралят стои начело на държавата, а министър-председателят ръководи правителството. Страната е съюзник на САЩ и е част от международните сили за сигурност в Ирак и Афганистан.

Шинауатра е под натиск да напусне поста си. Новите избори са насрочени за ноември, след като съдът определи последният вот през април като противоконституционен.

Премиерът настоя изборите да се проведат три години по-рано – през април, защото опозицията го обвини в злоупотреба с власт и изкривяване на правителствената политика, за да облагодетелства семейния си бизнес.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?