Извънредно положение в Токио и още шест префектури заради коронавируса

Шиндзо Абе

От утре в столицата Токио и още шест префектури в Япония влиза в сила извънредно положение, чиято цел е да спре разпространението на новия коронавирус, съобщи премиерът Шиндзо Абе. Министър-председателят обяви и внушителен финансов план в подкрепа на икономиката, предаде Франс прес в понеделник.

В излъчено пряко по телевизията изявление Абе каза, че извънредното положение ще продължи около месец и ще даде на губернаторите правомощия да призовават хората да си стоят у дома, а фирмите - да спрат работа, но без да въвеждат строги мерки като тези в други страни. Като цяло не се предвиждат санкции за хората, които нарушават изискванията, и за спазването им ще разчита повече на социалния натиск и респекта към властта.

Японският премиер също така обяви правителствен план на стойност 108 трилиона йени (към 915 млрд. евро) за преодоляване на последиците от пандемията върху третата по големина икономика в света.

Над 3500 са потвърдените случаи на коронавируса до момента в Япония, а починалите са 85. Мащабът на епидемията не е толкова голям, колкото в други държави, но броят на заразените продължава да расте, като особена тревога буди разпространението на вируса в Токио. В столицата до днес са регистрирани над 1000 случая, включително 83 нови.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?