Извънредно положение в три щата и столицата Вашингтон заради буря и горещини

Извънредно положение в три щата и столицата Вашингтон заради буря и горещини

Извънредно положение е обявено в американската столица Вашингтон след много силната гръмотевична буря, отнела живота на най-малкото 13 души. По решение на местните власти режимът ще действа 15 дни. Извънредно положение е обявено и в щатите Вирджиния, Западна Вирджиния и Охайо.

Причина за извънредните мерки са рекордната жега и силната буря, заради която без ток близо денонощие са над 400 хиляди жители на Вашингтон. Компанията Пепко, която отговаря за енергоснабдяването на столицата на САЩ, предупреди, че ремонтите може да отнемат до седем дни.

Метеоролозите предупреждават, че може да се очакват още бури и бурни ветрове. В неделя се очакват рекордно високи температури от 40 градуса по Целзий. Властите са разтревожени как това в комбинация с липсата на ток, а значи и на климатици, ще се отрази на здравето на хората. Във Вашингтон са отворени специални центрове за охлаждане, където местните жители могат да потърсят спасение от жегата. Жителите на засегнатите от бурята райони са посъветвани да пестят водата, тъй като са повредени и много водопроводи.

Президентът Барак Обама, който се намира в резиденцията си в Кемп Дейвид, щат Мериленд, разговаря по телефона за положението с губернаторите на най-пострадалите от стихията щати - Вирджиния, Охайо, Западна Вирджиния и Мериленд. Президентът е наредил на Федералната агенция по извънредните ситуации (ФЕМА) да осигури необходимата помощ на местните власти" за преодоляване на последиците от стихията.

По последни данни жертви на бурята, преминала над част от Източното крайбрежие на САЩ в нощта на петък срещу събота, са станали най-малкото 13 души. Без електричество са общо 4 милиона потребители. Щетите, причинени от бурята на Вашингтон, са съпоставими с последиците от урагана Исабел от 2003 г. Тогава загинаха над 50 души, а щетите бяха за 4,3 милиарда долара.

Споделяне

Още от Свят