Извънредно положение за климата обяви ЕП

Целта за намаление на парниковите газове да се вдигне до 55% да 2030 г.

Извънредно положение за климата обяви ЕП

Европейският парламент обяви в четвъртък извънредно положение в областта на климата и околната среда на Европа и света и призова ЕС да се ангажира с нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. на предстоящата Конференция на ООН по изменението на климата.

Тя ще се състои от 2 до 13 декември в Мадрид и в навечерието ѝ Европарламентът одобри резолюцията за извънредното положение, която също така изисква от Еврокомисията да гарантира, че всякакви законодателни и бюджетни предложения напълно съответстват на целта за ограничаване на глобалното затопляне под 1.5 °C.

В отделна резолюция Европарламентът изиска от ЕС да представи пред Конвенцията на ООН по изменение на климата своята стратегия за постигане възможно най-скоро и най-късно до 2050 г. на климатична неутралност. Евродепутатите призовават новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да включи цел от 55% за намаление на парниковите газове до 2030 г. в Европейския зелен пакт, съобщиха от институцията в петък.

Недостатъчни сегашни амбиции

Според евродепутатите сегашните амбиции за намаляване на емисиите от морския и въздушния транспорт не са достатъчни. Всички страни трябва да включат емисиите от тези видове транспорт в своите планове за национален принос за опазването на околната среда, отбелязват те, и призовават Европейската комисия да предложи включването на морския сектор в схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ).

Удвояване на финансирането на Зеления фонд

Страните на ЕС трябва най-малко да удвоят своя финансов принос към Зеления фонд за климата, реши парламентът. Държавите членки на ЕС са най-големите донори на публично финансиране за климата и бюджетът на ЕС трябва да съответства напълно на международните му ангажименти. Евродепутатите също така отбелязват, че обещанията на развитите държави не постигат общата цел от 100 млрд. долара годишно след 2020 г.

В заключение ЕП настоява държавите членки на ЕС да спрат поетапно директните и индиректните субсидии за изкопаеми горива до 2020 г.

"Това е ясно и навременно послание към Европейската комисия няколко седмици преди публикуването на съобщението ѝ относно Зеления пакт", заяви Паскал Канфен (Обнови Европа, Франция), председател на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, по време на дебата в понеделник.

Масова подкрепа за решението

Резолюцията за обявяване на извънредно положение в областта на климата и околната среда беше приета с 429 гласа "за", срещу 225 гласа "против" и 19 гласа "въздържал се". Документът относно Конвенцията на ООН по изменение на климата е одобрен с 430 гласа "за", срещу 190 гласа "против" и 34 гласа "въздържал се".

Европейската комисия вече предложи цел от нулеви нетни емисии до 2050 г., но Европейският съвет още не го е приел, тъй като Полша, Унгария и Чехия се противопоставят.

Председателят на парламента Давид Сасоли ще вземе участие в официалното откриване на  Конференцията на ООН по изменението на климата в Мадрид на 2 декември 2019 г. . Делегация от Европейския парламент, водена от Бас Ейкхаут (Зелените, Нидерландия), ще участва в проявата от 9 до 14 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа