Извънредно положение за месец: Работа от вкъщи, затваряне на граници, стимули за лекарите (обновена)

България е на прага на избухване на епидемия с голям брой нови случаи

БГНЕС

Народното събрание обяви извънредно положение на територията на цялата страна, което ще продължи един месец считано от петък – до 13 април. То беше прието с пълно единодушие от 201 гласа без нито един против и въздържал се. Точката бе включена спешно в дневния ред на депутатите, след като на извънредно заседание правителството поиска снощи парламента да обяви извънредно положение заради разрастващата се епидемия, предизвикана от новия коронавирус. Народното събрание възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация. Първоначалното предложение на правителството беше за безсрочно извънредно положение, но по предложение на БСП, което е било прието на председателски съвет, е решено то да е за 1 месец.

"Искам само да ви кажа, че съм развълнуван и горд от българския парламент, от това, че в един тежък момент показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречията, но да мислим преди всичко за народа си", обърна се премиерът Бойко Борисов към депутатите след гласуването.

Той обясни в парламента при осъждането на извънредното положение, че мерките през това време ще бъдат конкретизирани до края на седмицата и ще включват забрана за пътуване, включително затваряне на граници, затваряне на училища, университети, увеселителни заведения, както и работа от вкъщи навсякъде където това е възможно, за да бъдат ограничени събиранията на много хора. Наказанието за неспазването на ограниченията според сега действащото законодателство е 1 година затвор, като по думите на Борисов това е достатъчно наказание и не се налагат парични санкции.

"Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора", обясни премиерът. 

Нов щаб – за икономически и социални мерки

Социалистите настояха отсега, освен за мерки по овладяване на ситуацията с коронавируса, да се мисли и за пакет от икономически и социални мерки, с които да се преодолее бъдеща икономическа криза.

Същата теза изрази по-късно през деня и президентът Румен Радев. Според него без пакет от икономически и социални мерки здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес, осигуряващ работа на огромна част от българите.

Радев коментира още, че от мерките са важни за опазване на здравето на пората, но от тяхната адекватност, законосъобразност и начин на приемане и прилагане зависи не само ефективното преодоляването на кризата, а и развитието ни като демократична и просперираща държава.

"Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие", допълни държавният глава. Той изрази вяра, че българите ще са разумни, дисциплинирани и няма да се поддадат на паниката, тъй като от тяхната гражданска отговорност зависи бързото справяне с проблема.

Да бъде създаден още един оперативен щаб, който да обсъжда справяне с икономически и социални последици, предложи в отговор премиерът. Идеята е в него да влязат министри и представители на парламентарните групи.

"Г-жа Нинова, предлагам на парламентарните групи, защото ние лесно можеше да кажем днес и мерки и стопански и икономически. Не съм го направил, защото очаквах подобно поведение на парламента. Не е честно към следващо, каквото и да е правителство, тъй като остава сравнително малко време до следващите избори да се вземат решения и лесно мнозинството да похарчи пари. Предлагам от парламентарните групи да се излъчи финансов, икономически експерт и да направим национален щаб, както за коронавируса, така и за последствията", допълни още Борисов.

"Не ме карайте в аванс да коментирам мерки. Проблемът не е само фискален, той е и морален. Държавата няма собствени пари. За да даде за едно, трябва да вземе от друго", каза по-късно вицепремиерът Томислав Дончев.

И управляващи, и опозиция твърдят, че в случая ще действат надпартийно за справяне с коронавируса.   

Медиците на първа линия ще бъдат стимулирани с извънредни пари

"Искам да благодаря за председателския съвет, на който имахме възможност да присъстваме заедно с колегите от Националния оперативен щаб. Там близо час и половина детайлно сме ги запознали с всичко. Разбира се, на първо място искам да благодаря на всички, които са на първа линия. Доктори, сестри, санитари, ръководители на болници, затова което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Това е съвсем нова среда и те са хора като всички нас", каза още Борисов".

Според него те с актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани.

"Ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга ,преди два дни беше различна- Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги въведат от понеделник, Германия от днес", допълни още Борисов.

"Следобед ще имаме вече издадена заповед тези работни места, които могат от вкъщи. Не трябва да се затварят гишетата на различни институции, за да не парализираме докрай социалният живот", допълни още Борисов. Той коментира, че иначе после няма да може да се вдигне икономиката.   

Затваряне на граници

Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите.

Борисов обясни, че Министерството на външните работи постоянно ще информира на сайта си за забрана за пътувания от България към други страни. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза у нас. 

Борисов ще настоява за коридор за транспорта, за да не се блокира движението на стоки.

"Ако не издействаме такъв чист коридор за транспорта, ще влезем в още по-тежка ситуация", посочи той.

Извънредното положение е нужно заради недисциплинираните

"Ще дадем знак на народа, че в критични ситуация може да се обединяваме. Заедно сме побеждавали в битки. Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно, главно, за недисциплинирани хора, които разнасят зарази. За места, където примерно,представете си тези, които нарушиха забранат, абсолютно умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени. Ние не знаем те с колко още са общували", посочи още премиерът.

Колкото повече се изследва една нация, толкова рязко се вдигат заболелите, каза Борисов.

 На прага на епидемия

Началникът на оперативния щаб за борза със заболяването ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че до момента са изследвани 1400 души и са установени 23 положителни проби за коронавирус. Само за вчерашния ден бяха открити 16 нови случая, припомни той. Имаме и един смъртен случай - на възрастната жена, която почина преди два дни в "Пирогов". 

"Първо, вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Само 11 лица за вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в "Пирогов". Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго - това е в Плевен, Габрово, в София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Не говорим за изолирано семейство, село, а по-сериозна ситуация. Отдавна отправяме послания за спазването на социалното самоизолиране. Т.е. да се подложат хората на карантина. Бяха дадени редица разпореждания, както беше уреден въпроса с използването на болнични, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина", каза още ген. Мутафчийски.

Той даде пример с други държави, където за нарушаване на карантината, които наказват това деяние със затвор.

По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. "Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои", каза ген. Мутафчийски.

"Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нужадаем се специализиран орган или правителството от по-широки правомощия", каза Мутафчийски. 

Споделяне

Още по темата

Още от България