Извънредно поскъпване на ток и парно от януари, ако газът не поевтинее рязко

Извънредно поскъпване на ток и парно от януари, ако газът не поевтинее рязко

Ако цените на природния газ продължат да се повишават на световните пазари и няма рязък спад на тарифите, от 1 януари 2022 г., ще се наложи да се приеме извънредно поскъпване на електрическата и топлинната енергия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред членовете на парламентарната комисия по енергетика и климат по време на заседанието ѝ във вторник.

Иванов каза, че от столичната топлофикация вече са поискали от регулатора промяна на цените ѝ още от 1 септември 2020 г., но няма законова възможност, която да позволява такава промяна на влезлите в сила по-високи цени на ток и парно от 1 юли 2021 г. 

"Това е невъзможно да стане в рамките на няколко дни, има и ясна разпоредба, че КЕВР има право веднъж на шест месеца да променя цената на топлинната и електрическата енергия при съществено изменение на цените на газа спрямо реалната и прогнозната определена от комисията в цената за цялата година", обясни Иван Иванов.

"След като на 1 юли влязоха в сила новите цени, нямаме законово и нормативно право да променим цената преди 1 януари 2022 г. На 1 януари по необходимост, ако няма рязко изменение в посока намаление на цените, КЕВР ще коригира цената на парното и тока", каза регулаторният шеф.

На 1 януари ще се прегледа ситуацията и ще се прецени, стана ясно още от думите му.

На 1 юли 2021 г. КЕВР прие по-високите цени на електрическата и топлинната енергия. Средното повишение на тока за страната бе 4.40 процента, а на парното - средно с 16.23%, като в София сметките за парно скочиха с 20 на сто. Иванов сега обясни, че ако комисията му е била приела тогава всички искания на "Топлофикация София" за разходи, цената на топлинната ѝ енергия е щяла да се повиши с 30 на сто.

Пред Mediapool Иванов уточни, че в писмото на столичното общинско дружество не е посочен конкретен размер на увеличение, което би дошло само два месеца след влизане в сила на новите му цени. Те обаче пряко са свързани с цените на природния газ.

В действащата сега тарифа за парното е заложена прогнозна цена на газа за периода до края на юни 2022 г. от 45.76 лв./МВтч, а определената от КЕВР за август цена на газа е 57.60 лв. Прогнозата на "Булгаргаз" за стойността на синьото гориво е над 67 лв., а за октомври се очаква да е около 70 лв./МВтч. На пазарите няма никакви индикации за спад на цените, напротив очакванията са за още по-високи нива.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?