Извънредно спешният “развод“ на София с “Новера“ се отлага

Извънредно спешният “развод“ на София с “Новера“ се отлага

Столичният общински съвет (СОС) се отметна в понеделник от намерението си за незабавно прекратяване на концесионния договор за почистването на София и даде двуседмична отсрочка на кмета Бойко Борисов за взимане на информирано решение. Само за три часа партиите в градския парламент извървяха пътя от непоколебимо намерение да прекратят едностранно контрактите от 31 март до отлагане на въпроса в изчакване на необходимите анализи.

Окончателно решение на градския парламент, който се събра извънредно заради поредната криза с боклука в София, гласи, че Борисов може да прекрати договорите с "Новера" само ако правните и финансовите анализи дадат зелена светлина за това. Те трябва да бъдат подготвени от "независими експерти" до 23 март. Безсрочно Борисов бе задължен да изготви и план как може общината да създаде свое дружеството, което да поеме почистването на града.

Подобно решение бе взето от СОС в началото на 2007 г., но то така и не доведе до прекратяване договорите с Румен Гайтански-Вълка, а правни и финансови анализи така и не бяха дадени.

За разлика от тогава, през 2009 г. именно общински съветник от БСП предложи отлагане на решението. Уточнявайки, че изразява само своята позиция, червеният общинар Георги Кадиев предложи преди да се предприемат всякакви правни действия, кметът отново да представи на съветниците правни и финансови анализи от независими консултанти. Той набързо сметна, че концесионерът може да претендира за около 400 милиона лева пропуснати ползи, ако успее да осъди общината за виновно прекратяване на договорите.

Преди две години именно социалистите настояваха, че анализите само ще отложат въпроса и искаха незабавно прекратяване на договорите. След като не успяха да прокарат своето решение, те обвиниха другите партии в липса на политическа воля.

Към 14.30 ч. в понеделник на съвместното заседание на ресорните комисии в СОС концесията този път изглеждаше на прекратена. Час и половина по-късно договорите отново оцеляха, след като изненадващо всички се вслушаха в Кадиев, който първоначално не бе подкрепен дори и от своята партия.

Прекратяваме веднага

По време на общото заседание на финансовата, стопанската и екологичната комисия в СОС, съветниците от всички партии, с изключение на Кадиев, гласуваха на 31 март "Новера" да бъде изгонена от чистотата. Трима заместник -кмета категорично обясняваха на общинарите, че фирмата виновно не изпълнява договорите си. Зам.-кметът по правните въпроси Юлия Ненкова съобщи, че неизвозването на боклука през последните няколко дни дава поне два солидни аргумента за прекратяване на контракта. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков добави, че всички дължими суми за почистването са изплатени на "Новера" и те не чистят, просто защото не искат.

Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска допълни картинката като каза, че ще се намерят други фирми, които да чистят София вместо концесионера. Тя заяви, че кметството започва подготовка по преминаването на тази дейност в изцяло общински ръце. В отговор на съмненията на БСП, ДСБ и СДС, че прекратяването без анализи изглежда рисковано, защото "Новера" ще се спре да чисти и София ще се зарине с боклук, ГЕРБ категорично отговориха, че "Новера" и сега не чисти. Трите опозиционни партии първоначално се вслушаха в тези аргументи и подкрепиха партията на Борисов в намеренията ѝ.

"Сигурно ще има някаква криза, но трябва да се сложи край на тази агония. Вие готови ли сте всяка сутрин да се събуждате с мисълта дали ще бъдат вдигнати кофите? Колко би струвала една епидемия? Не може всяка сутрин да се чудим дали концесионерът ще вдигне кофите", аргументира се председателят на финансовата комисия в СОС Орлин Алексиев (ГЕРБ).

По-късно той гласува за изчакване на анализите, макар да бе твърдо против подобен подход. Същото направиха и неговите колеги от ГЕРБ, които първоначално изглеждаха непоклатими.

Ще изчакаме

Кметът Бойко Борисов също заяви пред съветниците, че непочистените столични улици през последните дни са достатъчно основание за прекратяването на контрактите. Той изрази съмнение единствено в безпристрастността на съда, но не и в преценката на своя правен екип.

След неговото изказване съветниците от ГЕРБ поискаха почивка, приемайки при изключени микрофони доводите на Кадиев. С това не стана по-ясно как наличието на анализи ще направи съда по-честен в преценката си.

След приключването на сесията Борисов заяви, че ако анализите покажат как договорите не бива да бъдат разваляни заради затрупания с боклуци град, ще се търсят нови доводи за прекратяване. В отговор на въпрос дали историята с гоненето на концесионери се повтаря, той заяви: "Не, не, грешите".

Още преди сесията стана ясно, че заради развалянето на договора с “Новера“ се очертава ново съдебно дело между концесионера и Столична община. Кметството ще претендира за пропуснати ползи и неустойки за последните дни и за проблеми с почистването приз лятото на 2008 г. Насрещни претенции ще обяви и “Новера“, която ще поиска най-малко 50 млн. лв. от преждевременното прекратяване на договора, по който трябваше да печели в следващите четири години.

При изтегляне на всички контейнери на “Новера“ от кварталите, които обслужват в момента, спешно трябва да се търсят 70 хиляди малки кофи, 17 хиляди средни контейнери и 110 големи контейнера за едрогабаритни отпадъци, за да се осигури нормално почистване.

Сега при пряко договаряне трябва да се намерят и 70 машини за почистването на града.

Преди година и половина с посредничеството на столичния кмет и премиера Сергей Станишев т.нар. Вълк продаде официално на "Новера" трите си фирми ("ДИТС", "Волф" и "Чистота София"), които държаха чистотата в столицата. Сега обаче Борисов е твърдо убеден, че прехвърлянето е фиктивно.

За поредната кризисна ситуация с боклука той обвинява БСП и ДПС, а премиерът и социалистите настояват да се търси отговорност на кмета.

По-рано в понеделник прокуратурата също се изказа по въпроса с боклука. Градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че държавното обвинение има "огромна заслуга" за изпразване на преливащите кофи за смет, защото веднага след сигнала на кмета Бойко Борисов в събота са се заели с проверка на "Новера".

Прокуратурата разследва дали фирмата е създала предпоставки за избухване на епидемия и зараза в София, като е оставила несъбрани купищата боклук пред домовете на столичани. Според Кокинов това може да бъде квалифицирано като престъпление срещу народното здраве.

Споделяне

Още по темата

Още от България